Με τις ΗΠΑ σε εκλογική εσωστρέφεια, η Γαλλία μετά την άμεση ανταπόκρισή της στην κρίση του Λιβάνου, τώρα, δείχνει ισχυρή βούληση να γεμίσει το κενό που αφήνει η αμερικανική αναδίπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τις δυνάμεις της στην περιοχή.
Παράλληλα, ο Εμάνουελ Μακρόν, επιχειρεί να πετύχει την απριόρι και άνευ όρων στήριξη της Ευρώπης σε αυτή του την κίνηση, ξεκαθαρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι οι πρωτοβουλίες είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα, ενώ εν συνεχεία υπήρξαν φήμες για κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Γαλλίας στην επίμαχη περιοχή της υφαλοκρηπίδας.
Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
αναφέρει , μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προσπαθεί να εδραιώσει ρόλο ηγεμονικής δύναμης για τη Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι
θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας».
Η ηχηρή παρέμβαση Μακρόν έγινε μετά την μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση που ξεκίνησε σήμερα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Τέτοιες πρωτοβουλίες όμως, σε τόσο τεταμένες στιγμές, έχουν άμεσο αντίκτυπο στις εξελίξεις και δεν επιτρέπουν την αποκλιμάκωση της έντασης.