Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα συναντήσει εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή στη Βιένη, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει για δεύτερο 24ωρο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε διεθνή ύδατα, έχοντας ποντίσει καλώδια, συνοδευόμενο από αρμάδα 10 τουρκικών πολεμικών σκαφών.
Μέχρι στιγμής, η Αθήνα έχει αποφύγει την παγίδα της στρατιωτικοποίησης της κρίσης, που θα οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο και άνευ όρων διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, υπό διεθνή κηδεμονία, η στρατηγική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, αποδυναμώνει τα εσωτερικά ερείσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύει την ακροδεξιά και τείνει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, η ελληνική διπλωματία αναπτύσσει κινητικότητα, αναζητώντας λύσεις που θα ανακόψουν την τουρκική προκλητικότητα, με τους μικρότερους δυνατόν συμβιβασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έκτακτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο, της οποίας τα αποτελέσματα όμως δεν μπορούν να προεξοφληθούν, ενώ μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης θα διεκαχθεί παρασκηνιακά μέχρι την ώρα της συνάντησης, όπου σε πολιτικό επίπεδο θα αποφασιστεί αν είναι επαρκές, τόσο για τις ΗΠΑ, ώστε να δράσουν, όσο και για την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε να επιτευχθεί modus vivendi για την αποκλιμάκωση.
Όπως δήλωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και προηγουμένως ο εκπρόσωπος του State Department, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τον διμερή διάλογο και ταυτόχρονα ζητά να αποφευχθούν οι μονομερείς δράσεις και η στρατιωτικοποίηση της κρίσης.
«Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία»,
είπε ο κ. Πάιατ.
Η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, σε αυτή τη φάση, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν. Αν όμως ανοίξει τώρα διάλογος, τη στιγμή που η Τουρκία επιδεικνύει με κάθε τρόπο την προκλητική και βαθιά αναθεωρητική της στρατηγική, τότε η Ελλάδα ξεκινά από μειονεκτική θέση με κατεύθυνση περαιτέρω υποχωρήσεων.
Ο κατεπείγον χαρακτήρας της συνάντησης Δένδια-Πομπέο, αποτελεί ένα ακόμα προβληματικό μήνυμα διεθνώς, καθώς δείχνει ότι η Αθήνα πιάστηκε εκτός θέσης και ενεργεί σε κατάσταση πανικού.
Σε τέτοιες συναντήσεις, ιδιαίτερη σημασία έχει και η χημεία μεταξύ των παραγόντων, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το μέτωπο, όμως, οι σχέσεις δεν είναι προσωπικές, όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ισχυριστεί για άλλους ομολόγους.
Με δεδομένες τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, τα περιθώρια να λάβει η Ελλάδα θετικά αποτελέσματα, χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι ελάχιστα.