Νύχτα έντασης στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές της Αθήνας στο πλαίσιο μιας προαναγγελθείσας και προδιαγεγραμμένης κρίσης, με τους στόλους και τις ένοπλες δυνάμεις των Ελλάδας και Τουρκίας να κινούνται παράλληλα σε ένα δυστοπικό ταγκό στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία τώρα αμφισβητεί ευθέως η Άγκυρα. Παράλληλα. όμως η Τουρκία έχει στείλει ισχυρή δύναμη 17 πλοίων ανατολικά του Καστελόριζου, κίνηση η οποία μοιάζει με επίδειξη δύναμης και στέλνει ηχηρά και υπόκωφα μηνύματα κυριαρχίας στην Ελλάδα.
Αφού οι πολιτικοί χειρισμοί τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας ενεργοποίησαν το διεθνή παράγοντα, τώρα η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη στιγμή αυτή για να θέσει το θέμα της αμφισβήτησης των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να γκριζάρει το Αιγαίο.
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδευόμενο από τον μισό τουρκικό στόλο, κινείται σε ευθεία γραμμή, 20 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο νότιο άκρο της, σε περιοχή που δεν καλύπτεται από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο ελληνικός στόλος, σε ανάπτυξη παρακολουθεί την πορεία της τουρκικής αρμάδας, επικοινωνεί διαρκώς μέσω ασυρμάτου και ζητά την αποχώρησή τους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πόλεμος εντυπώσεων
Η Άγκυρα, προσπαθεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι η κυρίαρχος του Αιγαίου, ότι δεν δύναται να περιοριστεί και ότι η Αθήνα και η ΕΕ δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη βούληση να το πράξουν, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία που μπορούν, δεν φαίνεται να θέλουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Η Ελλάδα, μέσω διαρροών από το υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να διενεργήσει σεισμικές έρευνες με την πόντιση καλωδίων, ενώ συνοδεύεται από τόσο μεγάλο αριθμό σκαφών και στην περιοχή πλέει αντίστοιχος αριθμός ελληνικών. Επίσης, πηγές του ΓΕΝ αναφέρουν, σε φιλοκυβερνητικά media, ότι ενδεχομένως να μπορεί να κάνει έρευνες, αλλά με τη χρήση sonar, η οποία είναι ανιχνεύσιμη και αποτελεί την “κόκκινη γραμμή” της Ελλάδας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. ΤΟ τουρκικό υπουργείο Άμυας, από την πλευρά του, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να παίξει παιχνίδια προπαγάνδας με τη δημοσίευση φωτογραφιών από drones που δείχνουν την τουρκική αρμάδα να πλέει ανενόχλητη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.
Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.
Χωρίς στήριξη η Ελλάδα
Ενώ ο τουρκικός στόλος αμφισβητεί ενεργά την ελληνική κυριαρχία στο νότιο άκρο της υφαλοκρηπίδας, ο διεθνής παράγοντας, σε όλες τις εκφάνσεις που επιλέγει τη στρατηγική του κατευνασμού απέναντι στην Αγκυρα. ΗΠΑ και Γερμανία, ζητούν με την από την Τουρκία να υπαναχωρήσει και να αποκλιμακώσει, παράλληλα όμως χαρακτηρίζουν αμφισβητούμενα ή διαφιλονικούμενα τα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τόσο το State Department, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών και η Καγκελαρία της Γερμανίας ζητούν από την Ελλάδα να προσχωρήσει σε απευθείας διάλογο με την Τουρκία, ενώ τελεί σε καθεστώς εκβιασμού.
Η στάση εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, αν και προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό δεν ήταν άγνωστη. Για τη στάση ετούτη, είχε πρώτος προειδοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με άρθρα και παρεμβάσεις του. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και σε προεκλογική του ομιλία ο Κώστας Καραμανλής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Επίσης, με παρεμβάσεις του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο “ανοίγουν την όρεξη” της Τουρκίας, ενώ δημιουργού κακό διπλωματικό και νομικό προηγούμενο.
Στην Αθήνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά επέλεξε διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, διαρρέοντας τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ και προαναγγέλλοντας την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι της Τρίτης.
Ούτε τώρα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις διαρκείς αιτήσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Επίσης, επικοινωνιακά χειρίστηκε το θέμα στο εσωτερικό και το ΓΕΕΘΑ, με τον αρχηγό να μεταβαίνει στο ΚΥΣΕΑ φορώντας τη στολή παραλλαγής, σε μια προσπάθεια να δείξει το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεων και να εμψυχώσει τους μάχιμους.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση εγκαλώντας την Τουρκία και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα, στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX, ακυρώνοντας ως εκτός δικαιοδοσίας την οδηγία προς ναυτιλωμένους που εξέδωσε η Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να κάνει το επόμενο βήμα.
Με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη, η Αθήνα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί ακόμα και να βυθίσει το Oruc Reiw καλλιεργώντας κλίμα,