Σκηνικό κρίσης σε όλα τα επίπεδα στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς την έκδοση NAVTEX, τις δηλώσεις Ερντγάν και την έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου, τώρα τα κινητοποιείται το Oruc Reis και η τα τουρκικά media ανεβάζουν τους τόνους, αναπαράγοντας σενάρια θερμού επεισοδίου.
Το σκηνικό που δημιουργείται τώρα διαφέρει ουσιωδώς από την ένταση του Ιουλίου, καθώς τότε η Τουρκία επιχειρούσε είτε να μετρήσει τις ελληνικές αντιδράσεις, είτε να δημιουργήσει τετελεσμένα ευθέως, χωρίς περιστροφές και όταν ανέκρουσε πρύμναν αποσύρθηκε. Τώρα, η Άγκυρα καλλιεργεί πολυεπίπεδα την ένταση, σε πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Λαμβάνει όλες τις πρόνοιες και κάνει όλα τα βήματα στην κατεύθυνση προετοιμασίας μιας κρίσης και μάλιστα υπό το φως των media.
Πρώτα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε λεκτικά στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, κινητοποίησε τη Μάλτα που συμπαραστάθηκε, έκανε μυστικές συναντήσεις που δημοσιοποίησε.
Εν συνεχεία, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις και η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX.
Ακολούθως, κινητοποιήθηκε ο τουρκικός στόλος, το Oruc Reis και εστάλησαν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, με τη έκδοση νέας NAVTEX, από την Τουρκία με διάρκεια από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.
Εν τέλει το Oruc Reis μπήκε σε κατάσταση μειωμένου ίχνους, κλείνοντας τους πομπούς του και κινούμενο σε περιοχή Νότια της Καρπάθου.
Συνεπώς, για την ώρα, η ένταση στα ελληνοτουρκικά δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις καθημαγμένες οικονομίες των δύο χωρών, καθώς και στην Ελλάδα η τουριστική περίοδο κινείται στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών.
Πολιτικά, η κλιμάκωση στο Αιγαίο, τώρα, εξυπηρετεί αμφότερες τις κυβερνήσεις, εφόσον είναι ελεγχόμενη, καθώς αλλάζει η ατζέντα, αυξάνεται η συσπείρωση και καθυποτάσσεται η αντιπολίτευση μπροστά στο φόβο να χρεωθεί λιποψυχία.
Αντιστοίχως φαίνεται ότι αντιδρά και η Αθήνα, με τους αρχηγούς των όπλων να συνεδριάζουν στο ΓΕΕΘΑ και το ΚΥΣΕΑ να παίρνει τη σκυτάλη, μετά. Ο ελληνικός στόλος έχει ήδη αναπτυχθεί και συνεχίζει στο πλάνο αντίδρασης, ενώ έχει ξεκινήσει -εκ νέου- η ανάκληση προσωπικού σε ευαίσθητες μονάδες.
Διαφορετικός είναι και ο χειρισμός της κατάστασης από την ΕΕ, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να παρεμβαίνει χθες, καθώς υπήρχαν ακόμη ενδείξεις προετοιμασίας από την τουρκική πλευρά.
Πλέον, όλα δείχνουν ότι η ένταση είναι το βασικό σενάριο, η έκταση όμως, συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογη της δημόσιας προετοιμασίας…
Βέβαια, η ενεργός συμμετοχή τουρκικών και ελληνικών media στο σκηνικό, δείχνει ότι πολλές πτυχές είναι μελετημένες και από τις δύο πλευρές και ότι η ένταση είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο, σε τέτοιες οριακές καταστάσεις, ο έλεγχος δεν είναι δεδομένο, αλλά ζητούμενο.
Παραδοσιακά, πάντως, όταν η Άγκυρα στήνει εντάσεις, τα τουρκικά media αναπαράγουν πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές προκλήσεις έχουν οδηγήσει την Άγκυρα να αντιδράσει.