Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να βάλλουν οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του State Department, που όμως “γκριζάρει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Η παρέμβαση του State Department έρχεται τη στιγμή που το Oruc Reis βρίσκεται περί τα 20 μίλια εντός της ελληνικής υφαλικρηπίδας, στο νότιο άκρο της, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει έντονη παρουσία του ελληνικού και τουρκικού στόλου, αυξάνοντας κάθετα τον γεωπολιτικό κίνδυνο και απειλώντας να αποσταθεροποιήσει την ήδη ταλανιζόμενη ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση μετά το ΚΥΣΕΑ.
Η ελληνική πλευρά έχει αποφύγει τη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά, αλλάζοντας στρατηγική από αυτή που είχε υιοθετήσει στην κρίση του Ιουλίου.