Πίεση στην Τουρκία για αναδίπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο και μήνυμα στην Αθήνα να εξερευνήσει τον απευθείας διάλογο με την Άγκυρα έστειλαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της Καγκελαρίας, καθώς η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει επικίνδυνα.
Το Βερολίνο, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξετερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, κάνει γνωστή την «ανησυχία» του «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες», ενώ επισημαίνει ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προσχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».
«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.»,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας». Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.
Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.
«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας – και ελπίζουμε και να λύσουν – τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας»,
συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι
«η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».
Από τα μηνύματα αυτά συμπεραίνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ πιέζει αμφότερες τις πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση του Βερολίνου, η οποία διεξήχθη σε επίπεδο συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν και έχει κριθεί επιτυχημένη, όχι μόνο ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης του Ιουλίου, αλλά και ως προς τον προσδιορισμό των υπό συζήτηση θεμάτων.
Όπως αναφέρει η DW, οι δύο χώρες είχαν συναινέσει μετά από την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τέλη Ιουλίου στην έναρξη συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί λύση στα επίμαχα θέματα στο Αιγαίο. Στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παράλληλα αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, όλες οι ενδείξεις συντείνουν σε νέα επικοινωνία Μέρκελ Ερντογάν, είναι άγνωστο όμως θα υπάρξει και αντίστοιχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα Αθήνας-Βερολίνου ανταλλάσσονται σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων των ηγετών και μόνο δευτερεύουσες επικοινωνίες προωθούνται από τους διαύλους του ΥΠΕΞ και των πρεσβειών.