Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, μετά από μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υπό την πίεση του νέου, εξαιρετικά βίαιου κύματος διαδηλώσεων, το οποίου εμπλουτίστηκε από την οργή της έκρηξης και της καταστροφής που επέφερε στη χώρα. Πρώρα παραιτήθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Πληροφοριών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ενώ την παραίτηση της σύσσωμης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, εξερχόμενος σύσκεψης φέρεται να ανακοίνωσε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πρόωρες εκλογές, στις οποίες αντιδρούσε η αντιπολίτευση, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τον εκλογικό νόμο.
Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, ζητούν κυβέρνηση τεχνοκρατών για να αναλάβουν να προωθήσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμιζόμενοι με την ατζέντα του ΔΝΤ, που δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο, αλλά θέτει ως προαπαιτούμενο την επίδειξη βούλησης από τους θεσμούς της χώρας, για μεταρρυιθμίσεις.
Εφόσον η κυβέρνηση παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας, που πρόσκειται στη Χαμάς και αντιδρά στην είσοδο του ΔΝΤ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, θα διορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε αυτή τη φάση ζητούμενο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης που διέρχεται η χώρα, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της ισχύος που διαθέτει η Χαμάς.
Το σκάκι της διεθνούς βοήθειας
Κεντρικό ρόλο μεταξύ των χωρών που στηρίζουν τον Λίβανο ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν να μεταβαίνει στη Βηρυτό, την επομένη της μεγάλης έκρηξης, Χθες, ο Μακρόν διοργάνωσε συνέδριο υποστηρικτών του Λιβάνου, όπου συγκέντρωσε συνολικές δωρεές 250 εκατ΄ευρώ, για να στηρίξει την καθημαγμένη χώρα.
“Ουσιώδη στήριξη” υποσχέθηκε στον Λίβανο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ποσό που θα διαθέσει η χώρα του.
Το Ιράν, από την πλευρά του, παρεμβαίνει στις εξελίξεις δηλώνοντας ότι η έκρηξη στη Βηρυτό δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, αντιδρώντας έτσι στο βασικό μήνυμα των διαδηλώσεων.
Όπως είναι προφανές από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, η διεθνής βοήθεια συσχετίζεται άμεσα με τη σφαίρα επιρροής υπό την οποία βρίσκεται η χώρα και την προοπτική αλλαγής της.