Νέα ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 203 ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 9 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ, πιστοποιώντας πλέον και τεχνικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς εμπεδώνεται η ανοδική τάση, ενώ οι αυξήσεις είναι εκρηκτικές -αν και ενδεχομένως όχι ακόμα εκθετικές-.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, τα 29 εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
Συνολικά, τα 1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
- εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
- τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
- πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
- δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
- δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
- επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
- ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
- πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
- τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
- δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων
Σημαντική αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς σε ημερήσια βάση αυξήθηκε κατά 8 άτομα, στα 22, ήτοι 30%. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τα στοιχεία αυτά, αν και χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου κύματος, δείχνουν ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει πλέον να εντείνεται.
Επίσης, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας το σύνολο στους 212. Εξ αυτών, οι 69 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Όπως έχει επισημάνει κατ επανάληψη το Crisis Monitor, στο δεύτερο κύμα παρατηρείται ηλικιακή διαφοροποίηση των νοσούντων, με το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων να εντοπίζεται στις ηλικίες 18-39.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Σε ημερήσια βάση, από τα 203 κρούσματα, τα 113 εντοπίζονται στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και τα 72 στην 40-64, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση μείωσης του μέσου όρου ηλικίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 650998 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7274(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε καθημερινή βάση, φθίνει τώρα, ενώ τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται, λόγω της κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων. Όπερ σημαίνει ότι σύντομα οι αρχές θα έχουν μεν εικόνα της επιδημιολογικής πορείας, αλλά η ένταση θα κατέβει, που συνεπάγεται εφησυχασμό στην κοινωνία.
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.