Απόφαση να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής έλαβε η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το armyvoice.gr, ξεκίνησε η ανάκληση στελεχών στις μονάδες τους, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι σε ευαίσθητα πόστα δεν θα δοθούν οι προγραμματισμένες άδειες που ξεκινούσαν τις προσεχείς ημέρες.
Η κινητοποίηση των στελεχών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έρχεται καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του έκλεισαν τους αναμεταδότες σήματος-στίγματος, κίνηση που συνήθως εντάσσεται στο πλαίσιο προπαρασκευής για πλου προς τις ευαίσθητες περιοχές.
Για την ώρα, πάντως, τόσο το Oruc Reis όσο και η συνοδεία του παραμένουν στον κόλπο της Αττάλειας.
Από νωρίς την Κυριακή, 14 πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, ενώ αναπτύσσονται σε θέσεις περιμετρικά του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Από ελληνικής πλευράς δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία αντίστοιχης κινητοποίησης του στόλου, αν και διαρροές για το επίπεδο ετοιμότητας και αντίδρασης υπάρχουν.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τη στρατηγική φθοράς που ακολουθεί η Τουρκία, επιδιώκοντας να οδηγήσει την κατάσταση σε σημεία που η ΕΕ δεν θα θέλει να έχει εμπλοκή.
Οι κινήσεις της Αθήνας, πάντως, δεν έχουν μοναδικό αποδέκτη την Τουρκία, αλλά αποτελούν μήνυμα και για την ΕΕ, η οποία με νωπή την πρόσφατη εμπειρία και την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, επιχειρεί τώρα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, διαπιστώνοντας ότι η διμερής ένταση μπορεί να διαχυθεί εύκολα και να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Συνεπώς, για την ώρα, η ένταση στα ελληνοτουρκικά δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις καθημαγμένες οικονομίες των δύο χωρών, καθώς και στην Ελλάδα η τουριστική περίοδο κινείται στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών.
Πολιτικά, η κλιμάκωση στο Αιγαίο, τώρα, εξυπηρετεί αμφότερες τις κυβερνήσεις, εφόσον είναι ελεγχόμενη, καθώς αλλάζει η ατζέντα, αυξάνεται η συσπείρωση και καθυποτάσσεται η αντιπολίτευση μπροστά στο φόβο να χρεωθεί λιποψυχία.