Στη δημοσιότητα δόθηκε η συμφωνία-κέλυφος που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την τμηματική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία επιτυγχάνει να ανακόψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να θέσει τη βάση για τη συνεκμευτάλλευση κοιτασμάτων, χωρίς ωστόσο να εμπεριέχει ρήτρες δεσμευτικότητας ή εφαρμογής.
Στο προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται ακόμα ότι αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.
Ωστόσο, αμφότερες οι χώρες μπορούν να έρθουν σε συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλα όμορα κράτη, χωρίς περιορισμούς, ενώ παράλληλα δεν υποχρεούνται καμία χώρα να την εφαρμόσει.
Πολιτικά, τώρα, Ελλάδα και Αϊγυπτος θα έχουν τη δυνατότητα να κυρώσουν τη συμφωνία στα κοινοβούλιά τους και να την αποστείλουν στον ΟΗΕ, όπου θα έχουν πλεονέκτημα έναντι του τουρκολιβυκού Μνημονίου, το οποίο δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, η οποία δεν αναγνωρίζει ούτε την κυβέρνηση της χώρας.
Γεωπολιτικά, πάντως, η συμφωνία αυτή αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση εμπέδωσης του αμερικανικής εμπνεύσεων περιφερειακού γεωοικονομικού δόγματος της περιοχής, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και ο ανατολικός ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ.
[embeddoc url=”http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2020/08/greece_egypt_deal.pdf” download=”all” viewer=”google”]