Το ενδεχόμενο η φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού να οφείλεται σε επίθεση ή δολιοφθορά από τρίτους, άφησε ο πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, θεωρία που αρχικά είχε επικαλεστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και μέχρι στιγμής όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά δείχνουν στην κατεύθυνση της εγκληματικής αμέλειας.
«Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας»,
δήλωσε ο Αουν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.
Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε μια αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό. Δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές κινούνται με βασικό σενάριο την εγκληματική αμέλεια, γι αυτό και έχουν συλλάβει 16 υπαλλήλους ου λιμανιού της Βηρυτού.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, δήλωσε ότι 2.750 τόνοι της ουσίας είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε εκ νέου ότι η έρευνα στην ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη και ότι τα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια.
Οι δηλώσεις του Αούν, πάντως, ακολουθούν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν στη χώρα, ο οποίος ζήτησε την υιοθέτηση φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τη στιγμή που οι διπραγματεύσεις Λιβάνου-ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας έχουν προσκρούσει σε αδιέξοδο, όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ο Αούν, ανακοίνωσε, ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να παράσχει εναέριες φωτογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καταγράφηκαν τυχόν αεροσκάφη ή πύραυλοι στην περιοχή.
«Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να μας παράσχει εναέριες φωτογραφίες για να προσδιορίσουμε εάν υπήρχαν αεροσκάφη ή πύραυλοι»
πρόσθεσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι εάν το Παρίσι δεν ικανοποιήσει το αίτημα, η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το κάνουν.
Παράλληλα, στον Λίβανο συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με την αγανάκτηση να μετατρέπεται σε οργή.
Στο πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων και της ευρύτερης αναταραχής στην ανατολική Μεσόγειο, οι δηλώσεις του προέδρου Αούν, θα μπορούσαν να εντάσσονται σε γενικότερη στρατηγική για τον αποπροσανατολισμό και την ενίσχυση της συσπείρωσης, καθώς ο Αούν πρόκειται στη Χεζμπολά, η οποία πιέζεται από καιρό να παραδώσει τα ηνία του κράτους.
Αυξάνονται οι νεκροί
Στους 154 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη στη Βηρυτό, όπως μετέδωσε νωρίτερα, σήμερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.
Ο υπουργός Υγείας, Χαμάντ Χάσαν, δήλωσεε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μεταξύ των νεκρών είναι και μια Ελληνίδα, ενώ ακόμη πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν, με τους δύο εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Έχει παραλύσει η Βηρυτός
Η έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, και να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.
Οι ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε, από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Βηρυτού. Σημείωσε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.