Έρευνα για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σχετικά με τον κορονοϊό, άνοιξε η Εισαγγελία πρωτοδικών, μετά τη διαδίβαση του σχετικού υλικού από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχΐδη.
Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, η ανακίνηση του οποίου έχει προκαλέσει ευρύτερες αντιδράσεις, λόγω της ενδεχόμενης έλλειψης ικανής νομικής βάσης και της απειλής προς το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης, εν τούτοις, σε κυβερνητικό επίπεδο επιχειρούν να ελέγξουν με όλα τα μέσα την κατάσταση πριν αυτή ξεφύγει κάθε ελέγχου.
Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Νικόλαο Στεφανάτο μετά και την αποστολή από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στοιχείων με τα επίμαχα δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προτρέπουν τους πολίτες με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό, να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζονται για την προστασία των πολιτών από την Covid-19.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έως τώρα, πάντως, φαίνεται ότι προκύπτουν συνάφειες και σκιαγραφούνται στρατηγικές που παραπέμπουν σε δράση οργανωμένων ομάδων, με σημεία αναφοράς εντός και εκτός της χώρας και που στοχεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, μέσα από groups στα social media.
Στο θέμα της παραπληροφόρησης, για τον κορονοϊό, από τρίτες χώρες έχει αναφερθεί και η Κομιισόν. στοχοποιώντας κυρίως τη Ρωσία.