Τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αίγυπτος, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες, για τις υπαναχωρήσεις που κατέστησαν δυνατή αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι στην προηγούμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και των επιτροπών, η απόφαση που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν μεγάλη.
Το deal, ανακοίνωσε πρώτος, με ανάρτηση του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Χαφέζ.
Μια τέτοια συμφωνία, ξεκαθαρίζει το τοπίο και ως εκ τούτου αποτελεί κίνηση που ανατρέπει τα δεδομένα που επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκία με την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία, διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, στην περιοχή.
Το πλέγμα των κινήσεων που υλοποιούνται τώρα αλλά και της ευρύτερης συγκυρίας, δύναται να εμφυσήσουν νέα δυναμική στις εξελίξεις, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.
Ο Νίκος Δένδιας μετέβη εκτάκτως στην Αίγυπτο, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σούκρι, με τον οποίο αναμένεται να κυρώσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών, έχοντας ήδη λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μοντέλο διαπραγματεύσεων που ακολουθήθηκε ήταν αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε με την Ιταλία, χωρίς διαρροές και εμπλοκή των media, με στόχο να μην περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών και προστατευθούν οι διεργασίες από ενδεχόμενες παρεμβάσεις τρίτων.
Στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας, είχε λάβει απριόρι το πράσινο και από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που είχε υπονοήσει με δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.