Ουσιώδης είναι πλέον η διαφοροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς έχει αλλάξει πλήρως το ηλικιακό μίγμα των κρουσμάτων, επιτρέποντας έτσι τη διατήρηση της ικανότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρά την κάθετη αύξηση των καταγεγραμμένων και ενεργών κρουσμάτων τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Ο συνδυασμός των αυξημένων ελέγχων, της πλήρους αποκατάστασης της κινητικότητας, του ανοίγματος των συνόρων και των φαινομένων συγχρωτισμού, με την ταυτόχρονη χαλάρωση των μέτρων προσωπικής προστασίας, δημιουργούν μια νέα εικόνα της εξελιγκτικής πορείας της πανδημίας και της αναγκάζουν τους ειδικούς να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση της έξαρσης, η οποία δεν έχει αναχθεί ακόμα σε δεύτερο κύμα, παρά, λόγω της διατήρησης του δείκτη αναπαραγωγής του ιού σε επίπεδα πέριξ της μονάδας (Rt=1).
Τεχνικά, η διατήρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε επίπεδα άνω των 120 και η εκτόξευση στα 153 σήμερα, οδηγεί σε αύξηση του κινητού μέσου όρου των τριών ημερών. Παράλληλα όμως, η ένταση στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και 40-64 με χαμηλό κίνδυνο θνητότητας και περιορισμένες ανάγκες νοσηλείας, επιτρέπει την εν γένει διατήρηση του επιπέδου συναγερμού στα τρέχοντα επίπεδα.
Ωστόσο, η λήψη πρόσθετων μέτρων, για την οποία εντείνεται η φημολογία, μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από εκ νέου αλλαγή του ηλικιακού μίγματος (αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των προσβληθέντων) ή μείωση της διαθεσιμότητας κλινών και ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Επίσης, τροποποιητικά μέτρα αναμένονται στα τέλη του καλοκαιριού και πριν την έναρξη των σχολίων.
Ανησυχητική είναι η γεωγραφική διασπορά των νέων κρουσμάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της κατάστασης και την απομόνωσή τους, παρά τους ελέγχους και τα μέτρα, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες μεγαλύτερης επιμόλυνσης.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 153, μόνο τα 11 εκ των οποίων εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον 5.123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε μονάδες ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 14 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών, τρεις (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η γεωγραφική διασπορά:
- έντεκα (11) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- σαράντα (40) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
- τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας,
- τέσσερα (4) στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη*,
- τρία (3) στην Π.Ε. Ηλείας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
- δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,
- ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,
- τρία (3) στην Π.Ε. Κορινθίας,
- εννέα (9) στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία *τα οκτώ (8) αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης*,
- δεκατέσσερα (14) στην Π.Ε. Λάρισας,
- δύο (2) στην Π.Ε. Μαγνησίας, *και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου*,
- τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,
- ένα (1) στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- τρία (3) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.
Σήμερα πάντως δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (31,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 619393 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6973(1.13%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).