Εντείνεται η κινητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καταδεικνύοντας ενεργό προσπάθεια εδραίωσης νέου status quo από ευθέως ή εμμέσως ανταγωνιστικές δυνάμεις, συνθήκες που συμβάλλουν στην αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, τουλάχιστον βραχυχρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η υπογραφή, σήμερα, συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας καθώς και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου – Γαλλίας.
Μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας.
Στη συμφωνία αναφέρεται, σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος σημειώνει ότι η συμφωνία με τη Γαλλία η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Σε όλες τις πτυχές, προσθέτει, λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες μεταξύ μας διακρατικές συμφωνίες και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως οι ΗΠΑ ήραν τις απαγορεύσεις πώλησης όπλων στην Κύπρο, ενώ ενέταξαν τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις στο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης με τις αμερικανικές, προκαλώντας τον εκνευρισμό και την αντίδραση της Άγκυρας.