Ενδείξεις και στοιχεία που συντείνουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας μικρών πυρηνικών συσκευών από τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζει σε πόρισμά της μια 15μελης ομάδα εμπειρογνωμώνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέτοια στοιχεία συντείνουν, αυτόνομα, στην αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, ενώ σε συνδυασμό με τις ορατές επιπλοκές σε άλλα, ενδεχομένως μεγαλύτερα μέτωπα, θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στη διεθνή σταθερότητα.
Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως, αρκετές χώρες πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ «πιθανότατα ανέπτυξε μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές για να ταιριάζουν στις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων της».
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο αποκαλύπτει πως, πολλές χώρες στον ΟΗΕ πιστεύουν ότι οι έξι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, συνδεόνται με την ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών πυρηνικών συσκευών.
Οι διατυπώσεις αυτές, ωστόσο, δημιουργούν την αίσθηση αποτελέσματος που προέρχεται από συγκεκριμένους εξωγενείς παράγοντες. Σε τέτοιες περιστάσεις, κομβική είναι η αναγνώριση της ομάδας χωρών που έχει και διοχετεύει τα στοιχεία αυτά.
Το πόρισμα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Βόρεια Κορέα ενδεχομένως αναπτύσσει μικρές πυρηνικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούν να τοποθετούνται σε βαλλιστικούς πυραύλους.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πολύ εμπλουτισμένου ουρανίου και της κατασκευής ενός πειραματικού αντιδραστήρα. Ένα κράτος – μέλος αξιολόγησε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων»
αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Η διατύπωση αυτή, δείχνει, -σε μεγάλο βαθμό- προς τις ΗΠΑ, οι οποίες, στη γενική τους προσέγγιση, συσχετίζουν τις εξελίξεις στη Βόρειο Κορέα με τις επιδιώξεις του Πεκίνου, το οποίο δείχνουν υποκινητή ή ενορχηστρωτή, στο πλαίσιο και των διμερών τους εντάσεων.
Επίσης, μία χώρα, η οποία επίσης δεν κατονομάζεται στην έκθεση, εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα «μπορεί να επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω σμίκρυνση, ώστε να είναι δυνατή η ενσωμάτωση τεχνολογικών βελτιώσεων όπως πακέτα που ενισχύουν τη διείσδυση ή την ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων κεφαλών».
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων με τη Βόρεια Κορέα, το σκηνικό φαίνεται να συνδέεται με την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, που αμφότερες διέταξαν το κλείσιμο προξενείων, με καταγγελίες για κατασκοπεία και εμπλοκή στα εσωτερικά. Ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, έχει κατηγορήσει το Πεκίνο και για προσπάθεια ανατροπής του.
Κυβερνοεπιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ισχυρίστηκε ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως «αξιόπιστο, αποτελεσματικό» αποτρεπτικό μέσο έναντι της «υψηλής έντασης της πίεσης και των στρατιωτικών απειλών και του εκβιασμού από ιμπεριαλιστικούς αντιδραστικούς και εχθρικές δυνάμεις».
Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν σταματά στην πυρηνική ανάπτυξη και συνεχίζει να παραβιάζει κυρώσεις «μέσω παράνομων θαλάσσιων εξαγωγών άνθρακα, αν και τις ανέστειλε προσωρινά μεταξύ τέλη Ιανουαρίου και αρχές Μαρτίου 2020».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνέχισαν με κατηγορίες προς την Πιονγκγιάνγκ, περί κυβερνοεπιθέσεων και διαδικτυακών εγκληματικών ενεργειών.
«Η ομάδα συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πάροχοι υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να παραμένουν επικερδείς στόχοι για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας για τη δημιουργία εσόδων, καθώς και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.
Η συγκεκριμένη αναφορά των εμπειρογνωμόνων έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες, μετά από τη δημοσίευση της ετήσιας «λευκής βίβλου» της Ιαπωνίας για την άμυνα, η οποία όχι μόνο εξέφρασε ότι το Πεκίνο αποτελεί μια συνεχής απειλή για το νησιωτικό έθνος, αλλά και ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί «σοβαρή και επικείμενη απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας».