Μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η επίσκεψη, χθες, στην Ελλάδα, του πρωθυπουργού του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.
Η συνάντηση και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της Αθήνας για την οικοδόμηση και ενεργοποίηση ερεισμάτων στη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι κατευθύνονται με ταχείς διαδικασίες στην έναρξη διμερούς διαλόγου για την επίλυση των διαφορών τους.
Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έστειλε το μήνυμα πως
«δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μόνη της, διότι είναι ευρωπαϊκής φύσεως».
Διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταναστευτικό.
Πρόκειται για διατύπωση, που απευθύνεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία, με στόχο να βαρύνει στον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο και η Άγκελα Μέρκελ θα διαχειριστεί τον υπό διαμόρφωση διάλογο.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Αρμιν Λάσετ είπε πως σε πολλά σημεία υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα, και πρόταξε πως προς το κοινό συμφέρον όλων είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση, κινούμενος στο πλαίσιο των πάγιων θέσεων του Βερολίνου.
Περαιτέρω, ο κ. Λάσετ παρατήρησε ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν πολλές εστίες διενέξεων που δεν γίνονται αντιληπτές σε συζητήσεις που γίνονται σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως όλα αυτά εμπλέκονται μεταξύ τους.
Η αναφορά αυτή, αν και στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας ως “ταραχοποιού” στην περιοχή, εν τούτοις αποτελεί προοίμιο για τη διασύνδεση των ελληνοουρκικών, με τα ενεργειακά και το Κυπριακό. Αυτή είναι η ανάγνωση της δήλωσης, τουλάχιστον από την πλευρά της Άγκυρας. Αν τώρα προστεθεί ότι αυτή εκπέμπεται από Γερμανό αξιωματούχο, μετά από συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, τότε εκλαμβάνεται ως οιονεί συναίνεση της Αθήνας σε ένα διευρυμένο πλαίσιο διαόγου.
Ο Αρμιν Λάσετ, αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως όταν συζητείται η πολιτική για τους πρόσφυγες, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται και οι όμορες χώρες, κάνοντας ειδική αναφορά στη Λιβύη. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η Λιβύη μπορεί να επιστρέψει σε μια καλύτερη κατάσταση και σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, ανέφερε.
Τα προαπαιτούμενα Δένδια
Πριν από τον Γερμανό πρωθυπουργό, Αρμιν Λάσετ, μίλησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέμεινε στην προοπτικη΄διαλόγου, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση και θέτοντας παράλληλα τα προαπαιτούμενα για την έναρξη της συζήτησης.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον ‘Αρμιν Λάσετ για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και κατέστησε σαφές πως, ως διάλογο η Ελλάδα δεν εννοεί τον διάλογο επί παντός επιστητού. Ειδικότερα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου ανέλυσαν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Λάσετ για τον ρόλο που η Ελλάδα θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει στην περιοχή μας και για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.