Το πρώτο κραυγαλέα γεωπολιτικά καθοδηγούμενο, με κυβερνητικές παρεμβάσεις deal στις τεχνολογικές θα είναι σύντομα γεγονός. Το Tik Tok, η εφαρμογή προέλευσης Χονγκ Κονγκ που ανήκει σε κινεζική εταιρία και άνθησε κατά τη διάρκεια του lockdown στις ΗΠΑ είτε θα εξαγοραστεί από τη Microsoft, είτε θα κλείσει.
Οι λόγοι είναι πολλοί: Η παρέμβαση της Κίνας στα εσωτερικά των ΗΠΑ, ενόψει προεδρικών εκλογών δεν είναι αμελητέα, αν και θα μπορούσε να είναι “πληθωρισμένη” από τον Τραμπ που αναζητά εχθρούς για να συσπειρώσει και να χρεώσει ευθύνες. Η κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών, η κατασκοπεία χωρών και η υποκλοπή πληροφοριών από την Κίνα, είναι επίσης γεγονός. Η εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η ιδεολογική με την Ευρώπη και ο οικονομικός επεκτατισμός του Πεκίνου δεν μπορούν επίσης να αμφισβητηθούν.
Η διάθεση και βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να ελέγξει τα social media και να επιβάλλει τη ρητορική του ως νέο standard οδηγώντας σε διχασμό και ακραίες καταστάσεις, είναι διακοινωμένη. Επίσης, η αντιπαράθεση με την Κίνα σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, τόσο σε προσωπικό όσο και εθνικό επίπεδο είναι προφανής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, χρέωσε την αποτυχία της πρώτης προεκλογικής του συγκέντρωσης στο TikTok, καθώς μια φάρσα από μια ομάδα εφήβων επέτεινε τον φόβο δημοσίων εμφανίσεων λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλήσει χωρίς ακροατήριο. Με το φιάσκο της συγκέντρωσης στην Τούλσα της Οκλαχόμα τα media ανέδειξαν την εικόνα του καταπονημένου και απογοητευμένου Ντόναλντ Τραμπ, προφίλ που δεν του αρέσει καθόλου.
Το Tik Tok αποτέλεσε την πλέον δημοφιλή πλατφόρμα εν μέσω πανδημίας στις ΗΠΑ, στην οποία κατέφευγαν εκατοντάδες εκατομμύρια νέοι για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τα βίντεό τους με μουσική, χορευτικές «προκλήσεις», κοινωνικές πρωτοβουλίες, αλλά και πολιτικά μηνύματα. Η εκτίναξη της δημοφιλίας της, την έβαλε στο «στόχαστρο» τεχνολογικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων και η Microsoft.
Οι συζητήσεις για την εξαγορά του Tik Tok από τη Microsoft έχουν ξεκινήσει και καταρρεύσει αρκετές φορές, καθώς ο αμερικανικός πολυεθνικός γίγαντας, βλέπει εκεί την ευκαιρία για τη διεύρυνση της παρουσίας του στα Social Media, όπου τώρα διαθέτει το LinkedIn, το Skype και το τεχνολογικό forum GitHub.
Την Κυριακή, όμως, η δυναμική απόκτησης του Tik Tok από τη Microsoft απογειώθηκε, καθώς ο CEO της εταιρίας Σάτια Νάντελα είχε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζοντας το πράσινο φως, που συνεπάγεται άρση της απειλής για διακοπή της λειτουργίας στις ΗΠΑ.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς, με τη μετοχή της Microsoft να προσθέτει περί τα 77 δισ., στην κεφαλαιοποίησή της μέσα σε μερικές ώρες.
Η TikTok, η οποία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει παραδώσει ποτέ δεδομένα χρηστών της στο κινεζικό καθεστώς, θα άλλαζε χέρια, αλλά θα μπορούσε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είχε πια να ανησυχεί για παρεμβάσεις του Πεκίνου μέσω της πλατφόρμας. Η κινεζική ByteDance, στην οποία σήμερα ανήκει η πλατφόρμα, θα εξασφάλιζε πολύτιμο ρευστό να προωθήσει άλλα σχέδιά της και η Microsoft θα εξασφάλιζε άκρως δυναμική είσοδο στoν χώρο των social media.