Ανησυχία στην Ευρώπη προκαλεί η απόφαση της Πολωνίας να υπαναχωρήσει από την ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, τη στιγμή που η χώρα διεκδικεί θέσεις ισχύος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, ενώ παράλληλα εγείρονται και ερωτηματικά -ή απαντώνται κατ άλλους- για το γεωπολιτικό ρόλο της Βαρσοβίας, σε συνάρτηση με τις θέσεις που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και την εν εξελίξει αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την ΕΕ εν συνόλω και τη Γερμανία συγκεκριμένα.
Σύμφωνα “Αλληλεγγύη”, το εμπορικό σωματείο που αποτέλεσε την κοιτίδα της μεταρρύθμισης της Πολωνίας, τώρα συμμετέχει στο υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και συντάσσεται με την άποψη ότι η συνθήκη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, παραβιάζει τα δικαιώματα των γονιών επιβάλλοντας στα σχολεία να διδάσκουν στα παιδιά για τα φύλα.
Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, δήλωσε το Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η Πολωνία έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια οι οποίες προστατεύουν επαρκώς τις γυναίκες. Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία απόσυρσής της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα. «Περιέχει ιδεολογικά στοιχεία τα οποία θεωρούμε επιβλαβή», τόνισε ο Ζιόμπρο.
Στην Ευρώπη, όμως, δεν ανησυχούν μόνο για το κοινωνικό σκέλος και τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής, αλλά κυρίως για τη δυναμική διάχυση του αναθεωρητισμού, καθώς και για την υποβόσκουσα τάση απαξίωσης του ευρωπαϊκού ιδεώδους και τον περιορισμό της Ένωσης στο οικονομικό της σκέλος. Υπάρχουν βέβαια και γεωπολιτικές επιπλοκές, καθώς η κίνηση της κυβέρνησης της Πολωνίας, συμπίπτει με τις αμερικανικές εκλογές, την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει 12,000 στρατιώτες του NATO από τη Γερμανία και να μεταφέρει σημαντικό μέρος τους στην Πολωνία για τη δημιουργία του “Fort Trump”.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και ο εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ακολουθούν πιστά τις συστάσεις της καθολικής εκκλησίας και προωθούν μια συντηρητική κοινωνική ατζέντα.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που επανεξελέγη νωρίτερα τον Ιούλιο, καταφέρθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία εναντίον των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς της μια «ιδεολογία» πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό.
Το PiS εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία επικύρωσε το 2015 η προηγούμενη πιο κεντρώα κυβέρνηση τα Πολωνίας. Η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Σύμβαση αυτή δεν σέβεται το δικαίωμα στη θρησκεία και προωθεί τη διδασκαλία φιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών στα σχολεία.
Ο Ζιόμπρο ανήκει σε ένα μικρότερο δεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή στη Βαρσοβία και σε άλλες πολωνικές πόλεις για να διαδηλώσουν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
«Στόχος είναι να νομιμοποιηθεί η ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε η Μαργκαρίτα Λέμπαρτ μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στη Βαρσοβία. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το PiS είναι η κόλαση των γυναικών».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη σημείωσε ραγδαία αύξηση φέτος, κυρίως λόγω του lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, η πρόσφατη νίκη του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Αντρέι Ντούντα, στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουλίου και η ανανέωση της θητείας του, εν μέσω συγκρούσεων με την ΕΕ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, αποτελούν σαφή ένδειξη του εσωτερικού διχασμού και της προσκόλησης της Πολωνίας στο αμερικανικό άρμα, ιδιαίτερα υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.