Τα υψηλά επίπεδα νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων και θανάτων, καθώς και η υποχώρηση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, τα οποία συντηρούνται και στην τελευταία ενημέρωση, εμπεδώνοντας την τάση και επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα βιώνει δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, αν και επισήμως αυτό δεν αναγνωρίζεται, ακόμα.
Η κάθετη αύξηση των ημερήσιων ελέγχων, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της έξαρσης, όταν επιβλήθηκε lockdown, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα, δεν είναι όμως ο μόνος. Άλλωστε, πηγή προβληματισμού για τους ειδικούς αποτελεί η ευρεία γεωγραφική διασπορά, στη χώρα, η εσωτερική αναπαραγωγή και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας,
Αντιθέτως, θετικά στο ισοζύγιο βαραίνει η χαμηλή, για την ώρα, πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με λίγους νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και σε ΜΕΘ γενικότερα.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα και δύο ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στα 4.737 άτομα και των θανάτων στους 210. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα είναι 10 εισαγόμενα κρούσματα και άλλα 9 μόνο από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, 13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
- οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- εννιά (9) κρούσματα* στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
- Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
- Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
- Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
- Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
- *Ένα (1) κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 1.303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα, 13 άνθρωποι μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών, οι 67 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 564856 * κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6731 (1.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).