Διαφορετική πολιτική λογική, ρητορική και επικοινωνιακή διαχείριση επιχειρεί να προσδώσει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιμένοντας στη λογική των “διορθωτικών αλλαγών” που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ, τις οποίες τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “ενίσχυση του κυβερνητικού έργου”.
Οι φήμες που ξεκίνησαν τον Μάιο, εντάθηκαν τον Ιούνιο και αποκλιμακώθηκαν, προσωρινά, τον Ιούλιο, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται μεσούντος του θέρους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί το από τις 13:15 το μεσημέρι ενημερωτικά τηλεφωνήματα σε υπουργούς και προπαρασκευαστικά σε υποψήφια νέα ή εξελισσόμενα στελέχη.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό.
Ειδικότερα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν γίνεται ανασχηματισμός αλλά μια μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις. Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου».
Όπως όλα δείχνουν τα νέα πρόσωπα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, ενώ οι αλλαγές συνίστανται στην ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου για την αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων, καθώς και προσθήκες σε υπουργεία που διαπιστώνεται αυξημένος φόρτος εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται όμως ότι προσχωρεί -τελικά- στη διοικητική διάρθρωση που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας με αναπληρωτές υπουργούς στα καίρια υπουργεία. Όπερ σημαίνει ότι περιορίζεται το αντικείμενο των υπουργών, ιδιαίτερα του Άδωνι Γεωργιάδη και του Χρήστου Σταϊκούρα.
Ερωτηματικό παραμένει η πολιτική τύχη των Χάρη Θεοχάρη και Νίκης Κεραμέως, οι οποίοι πάντως φαίνεται ότι διασώζονται, εφόσον επιβεβαιωθεί η λογική των “διορθωτικών παρεμβάσεων”.
Κεντρικά πρόσωπα στον ανασχηματισμό αναμένεται να είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο Χρήστος Ταραντίλης που αναμένεται να αναλάβει τα δημοσιονομικά και τον ΟΔΔΗΧ και ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας και το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων.
Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών, που διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, ενώ υπό συζήτηση παραμένουν “παρεμβάσεις” στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, η ηγεσία του οποίου έχει δεχθεί πυρά από τον προοδευτικό κορμό του κόμματος και από την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλύψει τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις του υφυπουργού Ενέργειας, πιθανότητα με αναβάθμιση της γενικής γραμματέως και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τοποθέτηση προσώπου από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Παρεμβάσεις αναμένονται και σε επίπεδο γενικών και ειδικών γραμματέων αλλά σε δεύτερη φάση, στο πλαίσιο δημιουργίας νέων φορέων, οι οποίοι όμως θα αυξήσουν το μέγεθος και οργανόγραμμα της κυβέρνησης.
Πολιτικά, οι “διορθωτικές” κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, διευρύνουν τη συμμετοχή κομματικών στελεχών στην κυβέρνηση, απαντούν στις απαιτήσεις της Κομισιόν για το νέο σχήμα λογοδοσίας και διαχέουν εξουσία. Ως εκ τούτου, το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν “καίγεται”, ούτε παγώνει, αλλά μετατίθεται χρονικά για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Πολλά θα κριθούν τόσο από μίγμα των προσώπων που θα επιλεγούν για κεντρικές θέσεις, όπου θα καταγραφούν οι κομματικές ισορροπίες, αλλά και των δευτερογενή, ήτοι γενικοί, ειδικοί γραμματείς και διοικητικές ΔΕΚΟ, καθώς εκεί θα αποτυπωθεί ενδεχόμενη προσπάθεια διεύρυνσης του πολιτικού αποτυπώματος.