Έναν σημαντικό πόντο στο διπλωματικό μποξ με την Τουρκία κατάφερε να πάρει ο Νίκος Δένδιας, επιτυγχάνοντας την ενεργοποίηση της Αιγύπτου κατά της τουρκικής NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης.
Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα. Αυτό που δεν αναφέρουν, ωστόσο, τα ελληνικά media, είναι ότι στις περιοχές αυτές η Ελλάδα θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Η ανακοίνωση, έπεται επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι και ως εκ τούτου θεωρείται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη σχέση με την Αίγυπτο που προσπαθεί να χτίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, η προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου».
Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.
Διπλωματικά, η κίνηση της Αιγύπτου, αντιτίθεται μεν στην Τουρκία, αλλά αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς στην ίδια περιοχή εγείρει αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματα και η Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει βάση ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ως διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, γεγονός που εφόσον ισχύει θα αποδείκνυε προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα φαίνεται ότι επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει και να περιορίσει δραστικά το πεδίο συζητήσεων με την Τουρκία, ενώ παράλληλα ότι έχει αναπτύξει τη συνεννόηση με την Αίγυπτο σε ικανό βαθμό,
Οι αξιώσεις της Αιγύπτου είναι παραδοσιακά μαξιμαλιστικές, ωστόσο σε μια διαδικασία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που θα παρήγε αποτελέσματα έναντι του τουρκολυβικού Μνημονίου, θα υπήρχαν ενδεχομένως μεταλύτερα περιθώρια ευελιξίας.
Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.