Να επικυρώσει την έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την ένταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί με δημόσιες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι η πολιτική των εντάσεων δεν είναι αδιέξοδη αλλά παράγει αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία που πιέζει για την ενεργοποίηση κυρώσεων, καθώς το ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, φαίνεται… οφσάιντ.
Ο Χουλουσί Ακάρ προανήγγειλε τη συνάντηση αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποκλιμάκωσης και επανέναρξης των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, εξαιτίας της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.
«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση»
δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με τη «Hurriyet».
Ο Ακάρ, πραγματοποίησε τις δηλώσεις καθώς επιθεωρούσε μονάδες στο “τριεθνές” δηλαδή στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, στέλνοντας έτσι μήνυμα διάθεσης διαλόγου και πυγμής, ταυτόχρονα.
Τους ανοιχτούς διαύλους και τις διεργασίες στην κατεύθυνση της έναρξης διερευνητικών επαφών έχει κατ επανάληψη επιβεβαιώσει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σκιαγραφώντας μάλιστα τον οδικό χάρτη μέχρι και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, για την προσφυγή στο οποίο απαιτείται συνυποσχετικό των δύο χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ότι:
«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Ελπίζουμε ότι οι επαφές θα έχουν μια κατάληξη»
Ερωτηθείς δε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν σαφής:
«Ακόμη δεν έχουμε, δυστυχώς, φθάσει σ’ ένα σημείο για να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει την έναρξη διαλόγου. Του διαλόγου που διακόπηκε το 2016».
Διευκρίνισε πάντως, πως
«εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, αλλά όχι τον διάλογο επί παντός επιστητού»,
ξεκαθαρίζοντας τα θέματα:
«Η διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ»
Έθεσε ωστόσο, ως προϋπόθεση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, την αποφυγή κάθε προκλητικότητας και παραβατικότητας εκ μέρους της Άγκυρας.
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας “διόρθωσε” προηγούμενες δηλώσεις του για το ελληνοκυπριακό μέτωπο, δηλώνοντας ότι:
“η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, με όποιον τρόπο ζητήσει”
Η δήλωση αυτή αφαιρεί διατυπώσεις που φαίνεται ότι προκάλεσαν σύγχυση, δείχνοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, παράλληλα, όμως, πετούν το μπαλάκι -με ελαφρώς άκομψο τρόπο- στη Λευκωσία, η οποία χρεώνεται το βάρος της εξεύρεσης διεξόδου, απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο γείτονα, με τον οποίο δεν έχει κανάλια άμεσης επικοινωνίας, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η στρατηγική της Άγκυρας
Πρώτος, αποκάλυψε τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν αναφέρθηκε σε μυστική -μέχρι εκείνη τη στιγμή- συνάντηση συμβούλων πρωθυπουργών, στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της Καγκελαρίας.
Είναι προφανές, ότι η Άγκυρα επιχειρεί με τις δημόσιες δηλώσεις και τις διαρκείς αναφορές στις ανεπίσημες -ακόμα- συζητήσεις, να παγιώσει την πρόοδο, να προβάλει προφίλ συνεργάσιμου παράγοντα και κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, καθώς προετοιμάζει τα επόμενα πολιτικά, διπλωματικά και ενδεχομένως στρατιωτικά της βήματα, απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και ενδεχομένως σε Λιβύη και Συρία.
Στο μεταξύ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις νέες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάνμ, ανέβασε -εκ νέου- τους τόνους, δηλώνοντας ότι
“Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, όπως κάναμε και με την Αγία Σοφία”
Όλα αυτά βέβαια, εξελίσσονται, ενώ το Barbaros πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από τουρκική κορβέτα, θέμα το οποίο επιχειρεί να επισκιάσει η Άγκυρα με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, θέτοντάς το στο περιθώριο των συζητήσεων και απαξιώνοντας έτσι τη διπλωματική ατζέντα της Λευκωσίας.