Εντός της κυπριακής ΑΟΖ πλέει τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, για το οποίο η Τουρκία εκδώσει NATEVTEX με στκοπό την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών.
Το Barbaros συνοδεύεται από κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεν υπάρχει ελληνικό ή κυπριακό σκάφος στην περιοχή για επιτήρηση ή αποτροπή, όπως συνέβη στο Καστελόριζο.
Αυτή τη στιγμή το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται στα ανοιχτά της Αμμοχώστου, έχοντας αποπλεύσει αργά το βράδυ της Τετάρτης από τις τουρκικές ακτές. Ειδικότερα, το Barbaros βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.
Η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Τουρκική NAVTEX αντέδρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Τουρκίας εκβιαστική και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτή από τη Λευκωσία.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι:
«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους»
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις επέρχονται λίγες ημέρες μετά το κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στα ανοιχτά του Καστελόριζου, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή.
Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικές Μεσογείου, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα σε «ανοιχτό διάλογο άνευ προϋποθέσεων».
Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, πλην όμως δεν θα εμπλακεί ενεργά σε ζητήματα υπεράσπισης κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μάλιστα χαρακτήρισε “παγίδα” ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας σε αντιπαράθεση με την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.