Να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, εμπεδώνοντας το κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου σε όλη την έκτασή του, επιχείρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, αφήνοντας πλέον ανοιχτό και το ενδεχόμενο αμυντικής-στρατιωτικής συνδρομής.
Ο Νίκος Δένδιας συγκεκριμενοποιώντας τα όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, την Τετάρτη, ξεκαθάρισε ότι
“η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, με όποιον τρόπο ζητήσει”
Η διατύπωση αυτή, θέτει εντός πλαισίου στήριξης της Ελλάδας και το αμυντικό-στρατιωτικό σκέλος, κάτι που είχε φανεί -ενδεχομένως λανθασμένα- ότι αφήσει απέξω, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, όπου ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
Αυτό το οποίο η Τουρκία κάνει ως προς την Κύπρο, είναι παντελώς απαράδεκτο. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστεί από τις θέσεις της ως χώρα η οποία ενεργεί κατά το Διεθνές Δίκαιο. Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.
Η προγενέστερη διατύπωση όμως, αν και αρκετά υποστηρικτική, ενώ κινείται εντός του πλαισίου αλληλεγγύης, δεν ήταν αρκετά ισχυρή καθώς στην ίδια απάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι:
Η Τουρκία κατά την άποψή μας πρέπει να φέρεται όπως το Διεθνές Δίκαιο ορίζει σε όλους.
Από την άλλη όμως θέλω να σας πω και το εξής: η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει -και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα- να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τις νέες διατυπώσεις, οι οποίες ακολουθούν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, γίνεται πιο οξύς, αν και κινείται στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας, αλλά με τρόπο που καλύπτει τις απαιτήσεις της Λευκωσίας και απαντά στις ανησυχίες που δημιούργησε η προηγούμενη δήλωσή του.
Η ανάγκη για αναδιατύπωση της προηγούμενης δήλωσης, από μόνη της είναι ενδεικτική των κενών που δημιούργησε καθώς και ενδεχόμενης ενόχλησης της Λευκωσίας.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, έχουν πάντα αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με το Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνουν ενιαίο μέτωπο και ισχυροποιούν τη βάση της διακρατικής σχέσης, τη στιγμή που η Λευκωσία το έχει περισσότερο ανάγκη.
Επίσης, με τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας “πετάει το μπαλάκι” στη Λευκωσία, η οποία καλείται πλέον να σχεδιάσει και να αναλάβει την ευθύνη της στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, στα οποία περιλαμβάνεται και η αμυντική στήριξη της Ελλάδας.
Ήδη, πάντως, η Κύπρος έχει κινητοποιηθεί στην ΕΕ, ζητώντας ενεργοποίηση των κυρώσεων, με την Κομισιόν να χαρακτηρίζει ήδη αρνητικά την τουρκική NAVTEX.