Ενεργό ρόλο για τη χαλιναγώγηση του Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον τρόπο, χρόνο και εύρος της πρωτοβουλίας.
Η κίνηση αυτή, από την πλευρά της Κύπρου, αποτελεί σαφές μήνυμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με “κοινοποίηση” στην Αθήνα, καθώς η Λευκωσία νοιώθει να απομονώνεται και στρέφεται σε λύσεις και εταίρους που δεν ήταν στην λίστα του “speed dial” του Νίκου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα μετά τις επιπλοκές των τελευταίων ετών.
Η Ρωσία, εμπλεκόμενη στο κυπριακό και στην εξελίξει αντιπαράθεση Κύπρου-Τουρκίας, δείχνει τη διάθεσή της να αποκτήσει λόγο στη διαχείριση της περιοχής, από την οποία σχεδιάζεται να διέλθει ο ανατολικός ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ, ενώ επιχειρεί να ανακτήσει ερείσματα και να διευρύνει της επαφές εκτός της άμεσης σφαίρας επιρροής του Κρεμλίνου, με νέους όρους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παρέμβαση του για να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου:
- Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών.
- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαχρονική συνεργασία και στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικά στην συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP
- Ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την τελευταία naνtex που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου.
- Εξήγησε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η θέση της Τουρκίας ότι ενεργεί στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ευσταθεί γιατί:
- Η Τουρκία αμφισβητεί και απαιτεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σαφώς επηρεάζει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
- Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με σχετική νομοθεσία, αλλά και με προτάσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας διασφαλίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας
- Ζήτησε επίσης ο Πρόεδρος την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν:
- Διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσετε πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
- Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
- Τόνισε πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και η θέληση του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, και υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει προς τον Ερντογάν.
- Επιπρόσθετα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα επαναδραστηριοποιηθεί και η αεροπορική σύνδεση Κύπρου – Ρωσίας.
- Αναφέρθηκε επίσης στο Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων με το οποίο καταδικάζεται η ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και εξέφρασε την ικανοποίηση του.