Σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διατηρούνται τα νέα κρούσματα κορονοϊού, επιδεινώνοντας άρδην την επιδημιολογική εικόνα και δυναμική του Covid-19, ενώ γεωγραφική εξάπλωση και η έξαρση στα αστικά κέντρα, εντείνουν έτι περαιτέρω τον προβληματισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 57 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54.4% αφορά άνδρες.
Τα 1.212 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. Οι δύο (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση, στο μεταξύ, έλαβε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εν εξελίξει έξαρσης της πανδημίας, αν και οι ειδικοί δεν αναγνωρίζουν ακόμα ότι η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στα πρόσθετα μέτρα, όμως, δεν περιλαμβάνεται η εκκλησία και τα μυστήρια, εγείροντας ερωτηματικά για την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα τους.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, μεσούσης της τουριστικής περιόδου και καθώς αποκαθίστανται οι συνδέσεις με ολοένα περισσότερες χώρες, είναι ανησυχητική.
Πλέον, ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιδημιολόγοι που ζητούν αυστηρότερα και οριζόντια μέτρα προστασίας, αλλά η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει τον περιορισμό της κινητικότητας του πληθυσμού και αντ αυτού επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να ενισχύσει την εγρήγορση και να θέσει μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού σε επαγρύπνηση.