Να “πουλήσει” την επιστροφή στο αρχικό χρονοδιάγραμμα ερευνών, ως υπαναχώρηση στο πλαίσιο μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης στο Καστελόριζο, επιχειρεί τώρα η Τουρκία, με δηλώσεις του εκπροσώπου και συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
“Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” (σ.σ. τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η δήλωση αυτή, ακολουθεί την δημόσια παραδοχή της ανάκλησης της ελληνικής NAVTEX, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπό τη δικαιολογία ότι επρόκειτο για λάθος χαμηλόβαθμων κλιμακίων, καθώς δεν εξυπηρετούσε τον στρατηγικό στόχο της αποφόρτισης, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, είχε εξ αρχής προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα έναρξης των ερευνών τον Σεπτέμβριο, δίνοντας τότε τέσσερις μήνες περιθώριο, μέσω δηλώσεων του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ στις 9 Ιουνίου:
Ο Ντονμέζ είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ζήτησε άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης.
“Τώρα υπάρχει μια διαδικασία και που θα συνεχιστεί για περίπου 3 μήνες. Εάν δεν υπάρξουν άλλοι αιτούντες, ο ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνα σε αυτές τις περιοχές”,
ανέφερε.
“Εκτιμώ ότι θα είναι 3-4 μήνες θα κάνουμε σεισμικές έρευνες εκεί. Στη συνέχεια αφού συλλέξουμε τα δεδομένα θα καθορίσουμε την περιοχή (γεώτρησης)”,
Ο ελιγμός της Τουρκίας δίνει κάποιο χρόνο στην Αθήνα. Τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, επιβεβαιώνοντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα και δείχνοντας ότι η κρίση αυτή ήταν εν πολλοίς προπαρασκευαστική ή ακόμα και πρώιμη.
Η κατάσταση, όμως, έχει καταστεί πιο περίπλοκη, καθώς η Τουρκία υπαναχωρεί, αφού πρώτα η Ελλάδα ανακάλεσε NAVTEX, δημιουργώντας αίσθηση οιονεί γκρίζων ζωνών.