if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο χρυσός βλέπει τα 2000 δολάρια. Οι αρκούδες θα κατασπαράξουν μετοχές-νομίσματα

Διαδοχικά ρεκόρ σπάει η τιμή του χρυσού, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω παγκόσμιας ανασφάλειας και αφθονίας φθηνού χρήματος, καθώς η άνοδος στα χρηματιστήρια έχει οδηγήσει σε overshooting και οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος του χρήματος σε μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Χθες, Δευτέρα, τα Futures του χρυσού σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ στο κλείσιμο και intraday,  υπερβαίνοντας το ψυχολογικό και τεχνικό φράγμα των 1.900 δολ. η ουγγιά.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έγραψαν ημερήσια κέρδη 33,50 $ ή 1,8%, διαμορφούμενα στα 1.931 δολ. η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά ακούμπησαν τα 1.941,90 δολάρια. Το κλείσιμο ήταν αισθητά υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ στα 1.897,50 δολάρια, που είχε σημειώσει την Παρασκευή, ενώ και στο intraday, η τιμή πέρασε τα 1.923,70 δολάρια, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 4,8%, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου και ορισμένοι αναλυτές λένε πλέον τα 2.000 δολάρια είναι ορατά.

Από την άλλη πλευρά, την ανοδική δυναμική του χρυσού ενισχύουν τα σήματα από τις μετοχές, με τον Nasdaq να σημειώνει την πρώτη back-to-back πτώση από τον Μάιο και τα bearish signals να εντείνονται σε Dow και S&P. Μπορεί μέχρι τώρα να παρακολουθούμε το παράδοξο της ανόδου μετοχών, εμπορευμάτων, εν μέσω αυξημένης -διεθνώς- μεταβλητότητας και κορύφωσης ρίσκου, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και της χαλάρωσης των κανονιστικών μέτρων, ωστόσο, η εικόνα αυτή αντανακλά στρέβλωση στα θεμελιώδη, η οποία αποκαθίσταται, καθώς το ρίσκο αποτιμάται σταδιακά.

Ο δολαριακός δείκτης ICE US, υποχώρησε κατά περίπου 0,9% στα 93,64, έχοντας χάσει 3,9% από τις αρχές του μήνα. Ο δείκτης διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο από το 2018.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο συσχετισμός τιμών μεταξύ του δολαρίου και του χρυσού αυξήθηκε περαιτέρω τον τελευταίο μήνα. Η συσχέτιση, την οποία η Wall Street Journal μετρά ως κινητή συσχέτιση 30 ημερών μεταξύ ποσοστιαίων μεταβολών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού και του Δείκτη Δολάριο ΗΠΑ του ICE, ήταν στα χαμηλά του 2020, στο -0,43 τον Ιούλιο, δείχνοντας πώς ο χρυσός ξεπερνά το δολάριο στις διακυμάνσεις των τιμών.

Το εκρηκτικό κοτκέιλ μολότοφ του κορονοϊού, των lockdowns, των γεωπολιτικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και ο ανταγωνισμός με την Ευρώπη και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών στρέφουν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια στα ασφαλή καταφύγια, με τον χρυσό να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ιστορικά, όταν πέφτει η ζήτηση για τα βασικά νομίσματα, ανεβαίνουν τα πολύτιμα μέταλλα. Το ασήμι και ο χαλκός ενισχύονται επίσης από την άποψη της τιμής και του αριθμού των ενεργών συμβολαίων, και πολλοί στοιχηματίζουν στο χρυσό που ξεπερνά το όριο των $ 2000 κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version