Μεγαλύτερο χώρο ελιγμών, για εκτεταμένο χρονικό διάστημα αποφάσισε η ΕΚΤ να δώσει στις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξουν την ανάσχεση και να βρουν βηματισμό σε συνδυασμό με τα κρατικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης, τα οποία καθυστερούν.
Η ΕΚΤ, ενέκρινε εισήγηση του SSM, με τη σύμφωνη γνώμη της EBA, που παρατείνει την εφαρμογή του μειωμένου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,5% μέχρι το τέλος του 2021 και ενδεχομένως το 2022, μετά από διαβούλευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενημέρωση, ακόμα, για τις ρήτρες διαφυγής στους ποιοτικούς δείκτες ρευστότητας LCR.
Παράλληλα, όμως, ο SSM διατηρεί εν ισχύ τη σύσταση για τη μη καταβολή μερίσματος από τις τράπεζες, στους μετόχους τους, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου σειρά προσωρινών μέτρων κεφαλαιακών και λειτουργικών ελαφρύνσεων. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, να λειτουργούν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τις Οδηγίες του Πυλώνα 2 και το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (capital conservation buffer).
Ο επιπλέον χώρος που δίνει η ΕΚΤ, έχει στόχο να διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, χωρίς να ανακόψει τη ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Επίσης, κεντρική ιδέα είναι η όσο το δυνατόν εντατικότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια συλλειτουργία όλων των μέτρων στήριξης των οικονομιών, για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αντικτύπου.