Η αμερικανική Γερουσία δεν ψήφισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς από το κείμενο του νομοσχεδίου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, είχε εξαληφθεί η παράγραφος που ζητούσε από τον Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις, με βάση τον νόμο CAATSA, μετά την προμήθεια των S-400, ένδειξη του οργιωδών διεργασιών στα παρασκήνια.
Η στάση της Γερουσίας, που είναι αποτέλεσμα lobbying ανθρώπων της Άγκυρας, Ρεπουμπλικάνων-φιλοτραμπικών και της αφλογιστίας του ελληνικού λόμπι της ομογένειας, αφήνει εντονότερο στίγμα από τη Βουλή που ψήφισε την ενεργοποίηση των κυρώσεων, καθώς η Γερουσία έχει διαφυλάξει για τον εαυτό της τη δυνατότητα λήψης τέτοιων αποφάσεων, στην εξωτερική πολιτική.
Ακόμα όμως και να περνούσε από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα είχε πάλι δικαίωμα veto, που συνεπάγεται ότι, από τη στιγμή που η παράγραφος ήταν ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος θα μπλόκαρε το σύνοδο των αμυντικών δαπανών.
Η απειλή εμπλοκής του αμυντικού προϋπολογισμού μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, ανάγκασε τους γερουσαιστές να υπαναχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal, από τη Γερουσία, η σχετική τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.
Μετά την εμπλοκή, αυτή, τα δύο σώματα, ορίσουν επιτροπές για διαβούλευση προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα (τρίτη εκδοχή) του νομοσχεδίου που θα είναι αποδεκτή σε αμφότερες τις πλευρές και την οποία θα υπογράψει εν συνεχεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να δεσμευτούν οι πιστώσεις και να ξεκινήσει η υλοποίηση του προϋπολογισμού.