Να θέσει την ανάσχεση της τουρκικής βουλιμίας στην ανατολική Μεσόγειο στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχείρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.
Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η δήλωση αυτή, δείχνει τη διάθεση και πολιτική βούληση της Γαλλίας να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την αναδίπλωση των ΗΠΑ. Η επίκληση της ΕΕ, ως φορέα-εγγυητή της ασφάλειας, αποτελεί μεν στρατηγική κίνηση, παράλληλα όμως δείχνει ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου ρόλου θα πάρει καιρό να εμπεδωθεί.
Μεταξύ άλλων, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το συγκεκριμένο τμήμα της Μεσογείου, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας, στις οποίες καταλόγισε ότι αξιώνουν όλο και περισσότερα, με την Ε.Ε. από την πλευρά της να μην κάνει αρκετά.
Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».
Την Τετάρτη, ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Μακρόν, αλλά και με φόντο την τουρκική Navtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο -κατά άλλα λαλίστατος- Γάλλος πρόεδρος δεν έχει, επί της ουσίας, παρά μόνο επιδερμικά, στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Αιγαίο. Η στάση Εμάνουελ Μακρόν, ανεπισήμως, αποδίδεται στην εμπλοκή και πιθανολογούμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της NAVAL και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού-υπουργείου Οικονομικών, για τις φρεγάτες Belh@rra, εξαιτίας του υψηλού κόστος και ουσιαστικών διαφωνιών στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Αν και στην ένταση των τελευταίων ωρών έχει παρέμβει ενεργητικά η Γερμανία και η σιωπή της Γαλλίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αυτοσυγκράτηση για την αποσόβηση αχρείαστων εντάσεων, εν τούτοις, η έλλειψη ακόμα και επικοινωνίας -που να έχει ανακοινωθεί- σε επίπεδο ηγετών, εντείνει τον προβληματισμό και την ανησυχία, για ενδεχόμενες γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η θρυλούμενη διάσπαση της -πολλά υποσχόμενης- αμυντικής και στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία διαθέτει άδειες ερευνών και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και τα γαλλικά γεωτρύπανα της Total σε συνεργασία με την ExxonMobil και το Κατάρ, δεν υπαναχώρησαν παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως έπραξαν τα πλοία της ιταλικής ENI.