Σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 30, διατηρούνται τα νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, καθώς η σταδιακή αποκατάσταση χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων και η ύπαρξη ενεργών εστιών σε γειτονικές χώρες, οδήγησε σε νέα έξαρση.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 201.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4110, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
Ακόμη, 8 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πλέον, η προσοχή των ειδικών στρέφεται στη γεωγραφική κατανομή και φόρτιση μη αστικών περιοχών, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η δυναμική και αποφευχθούν εξάρσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τοπικά lockdowns.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τρίτης, από τον καθ ύλη αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, σε απομόνωση παραμένουν 53 άτομα.
Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί έξαρση θανάτων, στην οποία οφείλεται και η μείωση των διασωληνωμένων, εξέλιξη που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς το 75% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, είχαν υποκείμενο νόσημα.