Επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η ένταση στο Αιγαίο ξεχειλίζει, μετά τη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.
Επισήμως, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών βρέθηκαν τα ζητήματα της Συρίας και της Λιβύης, ενώ συζητήθηκε ο κορονοϊός, η οικονομία και ο Τουρισμός.
Το ανακοινωθέν του διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, επικεντρώνει στις εξελίξεις στη Λιβύη και στον ρόλο του στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς και στη διεθνή ομάδα υποστήριξής του.
Η επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ ανακοινώθηκε μετά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας, στο πλαίσιο των οποίων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία έχει διαμηνύσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος με την ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, ανακοίνωση από την καγκελαρία για την επικοινωνία Μέρκελ Ερντογάν, δεν υπάρχει, πρακτική που είναι συνηθισμένη για την Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιλέγει τους χαμηλούς τόνους και την πολιτική παρασκηνίου για την επίλυση κρίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ούτε η επικοινωνία, ούτε η ατζέντα διαψεύδονται, φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ζήτημα άμεσης αποκατάστασης της σύνδεσης με την Ευρώπη, που έχει διακοπεί λόγω κορονοϊού, σε επίπεδο κίνηση προσώπων (σσ τουρισμός), ασκώντας ασφυκτική πίεση στην αδύναμη και παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Το χρονικό της έντασης στο Αιγαίο
Διπλωματικά, οι σαφείς ενδείξεις στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και η προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου της κρίσης στο Αιγαίο, επισπεύδοντας την υλοποίηση προαναγγελθεισών αποφάσεων, όπως η διενέργεια ερευνών εντός των περιοχών του τουρκολυβικού Μνημονίου, προδίδουν εντεινόμενες πιέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Επίσης, τέτοιες αποφάσεις έχουν και στρατηγικό υπόβαθρο, που συνεπάγεται ότι από την εκτίμηση της συγκυρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα προσδοκώμενα οφέλη από μια αντιπαράθεση.
Ο σχεδιασμός της Τουρκίας ξεδιπλώνεται αρκετό καιρό όμως, επιταχύνθηκε μετά τη συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και εισήλθε στο στάδιο που βρίσκεται τώρα προ μερικών ημερών, όταν ξεκίνησε η οργανωμένη αποστολή αλιευτικών σκαφών κατά μήκος του Αιγαίου και σε αρκετές περιοχές που η Άγκυρα επιχειρεί να καταστήσει… αμφισβητούμενες.
Χθες, πάντως, η κλιμάκωση της έντασης, προκάλεσε τη βύθιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αν και αρχικά κινούνταν ανοδικά λόγω της συμφωνίας στην ΕΕ. Η παράπλευρη συνέπεια της έντασης, αποτέλεσε ηχηρό πολιτικό μήνυμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έδειξε ότι η πολιτική ατζέντα στο εσωτερικό μπορεί να ετεροκαθοριστεί και το κλίμα να επηρεαστεί περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες.
Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα, η δήλωση του εκπροσώπου του State Department, ο οποίος ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε μεν από την Άγκυρα να διακόψει την υλοποίηση των σχεδιασμών της στο Καστελόριζο, χαρακτήρισε όμως τα ελληνικά ύδατα “διαφιλονικούμενα”, υπονομεύοντας τις ελληνικές θέσεις και στέλνοντας μήνυμα σε Αθήνα και Άγκυρα για… διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ζήτησε ενώπιόν του την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, επί της οποίας έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την προετοιμασία σχεδίου από την External Action Service και τον Γιοζέπ Μπορέλ.