Παρακολουθείστε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της 5ήμερης Συνόδου Κορυφής, το οποίο κατέληξε σε μια ιστορικών διαστάσεων συμφωνία, για κοινό δανεισμό της ΕΕ και παροχή επιχορηγήσεων, καθώς και την εισαγωγή ρήτρας Κράτους Δικαίου για την έγκριση εκταμίευσης κεφαλαίων, καθώς και το “emergency break”, που ισοδυναμεί με βέτο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τη συμφωνία για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει κεφάλαια 70 δισ. σε βάθος χρόνου, τα μισά περίπου όμως, την προσεχή διετία-τριετία.
Σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης συν πόροι Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου).
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις.
Επισήμανε δε ότι οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε, αντιστοιχούν σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ.
«Είναι ένα ποσό παραπάνω από 19 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια»
εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με πιο ευέλικτους όρους.
Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είπε πως παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα θα λάβει αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, ενώ συμπλήρωσε ότι θα μείνουν σταθεροί οι πόροι για τη χώρα, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Europe has risen to the occasion, and we have succeeded today in launching a very ambitious response to the economic shock caused by the pandemic.
This is a historic day for Europe and a great opportunity for Greece. ????#EUCO pic.twitter.com/elBXh3qCuA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 21, 2020
Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το χρηματοδοτικό πακέτο με ευθύνη και σύνεση, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων»
σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι
«οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισ. Ευρώ.
«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας»,
είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:
«Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών -πράγματα τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και επίσης ότι «καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».