Την απειλή των κυρώσεων, απέναντι στις διαρκείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και της ανάμειξης ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, επισείουν με κοινή τους ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντέ, την οποία εξέδωσαν μετά από συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η κοινή δήλωση, αυτή, ανεβάζει το πολιτικό και διπλωματικό θερμόμετρο και αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ εξελίξεων, καθώς η Γαλλία έχει καταφερθεί κατά της Τουρκίας για επιθετική συμπεριφορά και για τις παραβιάσεις του εμπάργκο.
Εσχάτως, μετά από επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε συνεργασία με τις ΗΠΑ στο μέτωπο της Λιβύης, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Αιγύπτου, απειλώντας ευθέως με στρατιωτική εμπλοκή.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανή χρήση κυρώσεων σε περίπτωση συνέχισης της παραβίασης του εμπάργκο από θάλασσα, ξηρά ή αέρα»,
αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών ηγετών.
Η δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών για να συζητήσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, υπενθύμισε ότι τα ζητήματα τρέχουν και ότι ο κόσμος δεν σταμάτησε να γυρίζει αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η ΕΕ αναζητά λύσεις για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
«Μοιραζόμαστε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις σε αυτήν τη χώρα και τον αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης»,
ανέφεραν οι ηγέτες.
«Καλούμε λοιπόν όλα τα κόμματα της Λιβύης και τους ξένους υποστηρικτές τους για άμεση παύση των μαχών και για διακοπή της τρέχουσας στρατιωτικής συσσώρευσης σε ολόκληρη τη χώρα».
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν κατάφερε να επιβάλει εμπάργκο στα Ηνωμένα Έθνη για όπλα στις αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη, ούτε τη διεθνή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Οι εξωτερικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα εμπλακεί, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης απειλής στρατιωτικής δράσης από την Αίγυπτο, προς υποστήριξη του Khalifa Haftar, απαντώντας σε παρεμβάσεις της Τουρκίας για ενίσχυση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα περιμένουν προτάσεις από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Josep Borrell, αλλά η δήλωσή τους φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Επίσης, λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα σενάριο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης εμπλέκονται στην αντιπαράθεση.