Τροχιοδεικτικές βολές προς τη Μόσχα ρίχνει η Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, να σχολιάζει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, πρακτική που στη διπλωματική πρακτική θεωρείται έμμεση προειδοποίηση, για επικείμενη αντιπαράθεση.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, έχοντας θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζει καλά τη γλώσσα, τα κανάλια επικοινωνίας και τον τρόπο που ερμηνεύονται τόσο τα λεγόμενα όσο και η σημειολογία της εκάστοτε δήλωσης από τους διαφορετικούς παίχτες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν αυξημένο ειδικό βάρος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ είχε συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητστάκη στη Μόσχα, όταν εμπλέκεται σε τέτοια ζητήματα στέλνει βαθύτερα μηνύματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε “αυστηρή” όπως χαρακτηρίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά media, γλώσσα, αναφερόμενος στη δήλωση του εκπροσώπου του Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι η Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το εισιτήριο.
«Αυτή η δήλωση είναι σχεδόν εχθρική» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Blue Sky. Xαρακτήρισε επίσης ως συνειδητά δηλητηριώδη την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συντομεύσει τα βήματα της απέναντι την προκλητικότητα.
Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», εκτιμώντας ότι οι σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας δεν θα επηρεαστούν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο κ. Πέσκοφ, έκανε ένα βήμα ακόμη, λέγοντας ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν από τη δωρεάν είσοδο στο κτίριο από τη στιγμή που παύει να λειτουργεί ως μουσείο.
«Μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό»,
σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως
«ταυτόχρονα, σεβόμαστε και τη στάση του Πατριάρχη μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».
Εν κατακλείδι σημείωσε ότι
«Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους»,
πρόσθεσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκλησία της Ρωσίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση και έχει διακόψει κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπουλης, λόγω της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Στην απόφαση αυτή, που υποστηρίχθηκε και από την Εκκλησία της Ελλάδας, αποδίδονται γεωπολιτικά κίνητρα από τη Ρωσία, δεδομένου ότι συμβάλλει στην περαιτέρω διοικητική και κοινωνική απομάκρυνση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, με τη Μόσχα να από το 2014 εισβάλλει και να διατηρεί στρατό κατοχής στην Κριμαία, την οποία έχει μονόπλευρα προσαρτήσει.
Ωστόσο, η Εκκλησία της Ρωσίας έλαβε υποστηρικτική προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στάση, ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας, δια του υπουργείου Εξωτερικών και του εκπροσώπου του Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ζήτημα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και δεν αναφέρθηκαν στις συναισθηματικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές επιπλοκές της απόφασης.