Συχνότητες 5G θα διαθέτουν μέχρι το τέλος του έτους οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στην Ελλάδα, με το Δημόσιο να προσδοκά έσοδα έως και 365 εκατ. από τη διαδικασία δημοπράτησης φάσματος, αν και ακόμα το τοπίο για την ανάπτυξη υποδομών 5G στην Ελλάδα παραμένει θολό.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί εγκαίρως και σωστά, ώστε να κινηθεί παράλληλα με το διεθνές κύμα, καθώς οι επενδύσεις στα δίκτυα 5G από τηλεπικοινωνιακές εταιρίες αναμένεται να φτάσουν ή ακόμα και να υπερβούν τα 750 δισ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συμμετάσχει σε αυτόν τον επενδυτικό οργασμό, ο οποίος παράλληλα θα αποτελέσει και έναυσμα για τν είσοδο της χώρας στον χάρτη των χωρών με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων που αποτελεί δέλεαρ για την προσέλκυση άλλων επενδύσεων.
Χθες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δημοσιοποίησε το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για την απόδοση φάσματος 5G σε τέσσερις διαφορετικές συχνότητες (700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz). Ωστόσο, αυτό αποτελεί προπαρασκευαστικό βήμα. Η δημοπράτηση αναμένεται ξεκινήσει στις 22 Σεπτεμβρίου με τη δημοσίευση του τελικού τεύχους της προκήρυξης. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, οι φάκελοι αιτήσεων συμμετοχής θα κατατεθούν την 1η Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα θα κοινοποιηθεί στους υποψηφίους η περιγραφή των ομάδων συμμετεχόντων. Η οριστική λίστα προεπιλογής θα ανακοινωθεί από την ΕΕΤΤ στις 13 Οκτωβρίου, ενώ οι υπερθεματιστές θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου.
Σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να αποκλειστούν καθυστερήσεις λόγω διαβουλεύσεων, ή ευρύτερης συγκυρίας.
Συνολικά πρόκειται να δημοπρατηθούν περισσότερα από 60 τμήματα συχνοτήτων, με τιμή εκκίνησης που διαφέρει για κάθε φασματική περιοχή.
Η τιμή εκκίνησης για το σύνολο των φασματικών περιοχών τοποθετείται περίπου στα 367,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στα έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο εάν κατάφερνε να διαθέσει το σύνολο των φασματικών περιοχών.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις για το 5G εντοπίζονται στην ανάπτυξη υποδομών, όπου ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας έχει επιπτώσεις στο εύρος επιλογών, ενώ η αποδεδειγμένη κατασκοπευτική προδιάθεση της Κίνας περιπλέκει έτι περαιτέρω την κατάσταση. Ήδη, η Μεγάλη Βρετανία που αρχικά αποδέχθηκε τη συμμετοχή της Huawei στον διαγωνισμό για την παροχή εξοπλισμού δικτύων 5G, σύντομα την απέρριψε επικαλούμενη προβλήματα ασφαλείας.