Στρατηγική διαχείρισης της αναζωπυρούμενης υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού με επικοινωνιακούς όρους, ακολουθεί σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει επαναφορά ευρείας κλίμακας περιοριστικών μέτρων, λόγω της ζημιάς που εκτιμάται ότι θα προξενήσουν στο κλίμα και κατ επέκταση στην οικονομία.
Έτσι, μετά την απαγόρευση των πανηγυριών -η οποία αποφασίστηκε με αντίστροφη από την προβλεπόμενη διαδικασία- η κυβέρνηση άρχισε τη διαρροή φημών για παράταση της απαγόρευσης, ενδεχόμενη επέκτασή της στα beach bar και ο πρωθυπουργός μίλησε για αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Εν τέλει, σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει, εκ νέου, η ενημέρωση για τον κορονοϊό, σε εβδομαδιαία βάση, αλλά χωρίς την παρουσία επιδημιολόγου, παρά μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η απουσία του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα ή άλλου ιατρού, ή στελέχους του υπουργείου Υγείας. Η νέα διαμόρφωση επιβεβαιώνει την πολιτικοποίηση της διαχείρισης της κρίσης, αντανακλώντας -με μεγάλη πιθανότητα- ρήγμα μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών.
Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του Covid 19. Η ενημέρωση, είπε, θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Όσο για τις πτήσεις από Σουηδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, «καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται».
Ο Στ. Πέτσας κατά τα άλλα ανέφερε ότι «η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», αλλά έσπευσε να τονίσει ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».
Όπως ανέφερε σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.
«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», είπε.
Συγκεκριμένα, εξήγησε, «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα» και ότι τα περισσότερα εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
Έκανε όμως και ειδική αναφορά στον συνεχή εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρότι όπως είπε παραμένουν χαμηλά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πάντως πως παρατηρείται εσωτερική χαλάρωση, που οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. «Αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες», πρόσθεσε.
Όπως έκανε γνωστό μέχρι στιγμής τον Ιούλιο έχουν διενεργηθεί κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.
Επίσης, ανέφερε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου καταγράφηκαν 449 κρούσματα, και μια απώλεια ζωής.
Τέλος, έκανε αναφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να μπεί φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα».