Με αυξημένα τεστ, αυστηρότερη επίβλεψη στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και κινήσεις στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που πλήττει την Ελλάδα, καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχθεί τουρίστες και να ανακόψει τη δυναμική της ύφεσης στην οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση, επέλεξε να πολιτικοποιήσει πλέον τη διαδικασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας, υπαναχωρώντας από τις προηγούμενες θέσεις της, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει προειδοποιήσεις και εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Αντ’ αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μόνο την απαγόρευση των πανηγυριών, παρά τις εισηγήσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την εν γένει απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας προσωπικά το βάρος των αποφάσεων, ζήτησε ως ενδιάμεση συνθήκη την αυστηρότερη εποπτεία της τήρησης των μέτρων που παραμένουν εν ισχύ. Παράλληλα, μετά τη σταθερά ανοδική τροχιά των κρουσμάτων και τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το 50% του πληθυσμού να έχει ατονήσει ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε να επανέλθει, σε εβδομαδιαία βάση, η δια ζώσης ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας, μόνο όμως από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενημέρωση, δεν έδωσε εξηγήσεις για την απουσία λοιμωξιολόγου ή εκπροσώπου του υπουργείο Υγείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει -για ακόμη μια φορά- το χαρτί των διαρροών και των προειδοποιητικών δηλώσεων, με αναφορές στα media για νέες απαγορεύσεις και δημιουργώντας κλίμα επικείμενων περιορισμών, σε μια ύστατη προσπάθεια να επαγρυπνήσει την κοινή γνώμη.
Ήδη, πάντως, αρκετοί παράγοντες δημοσιοποιούν τις αντιθέσεις τους με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων και στα μηνύματα που εκπέμπονται, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να εμφανίζεται με μάσκα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ηλία Μόσιαλο να αναρτά status στο Facebooκ, όπου τοποθετείται ευθαρσώς υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.
Το Crisis Monitor παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία μέσα από τον δείκτη αυστηρότητας, ο οποίος αποτελείται από 8 υποδείκτες με τιμές από το 0 έως το 100, που περιλαμβάνουν τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, τις δημόσιες συγκεντρώσεις, την απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων, την αναστολή λειτουργίας σχολείων, τις διεθνείς μεταφορές και άλλους.
Νέα αύξηση κρουσμάτων
Στα 35 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στην Ελλάδα, με τα 13 από όσα είχαν επιβεβαιωθεί έως νωρίς το μεσημέρι να προέρχονται από το εξωτερικό. Παράλληλα, αναμένονται και τα υπόλοιπα αποτελέσματα των περίπου 3.000 τεστ που έγιναν χθες σε Βρετανούς για να διαπιστωθεί ο βαθμός επιδημιολογικού κινδύνου από τους επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα.
Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου για την πορεία του κορoνοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι «καταγράφονται 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 στην προηγούμενη έκθεση» με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών τεστ να παρατηρείται στον Προμαχώνα.
Όπως είπε υπάρχει και μια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική «που παραμένουν χαμηλά μεσοσταθμικά στα 8 την ημέρα».
Όσον αφορά τα τεστ ο κ. Πέτσας είπε ότι «μεσοσταθμικά διεξάγονται κατά μέσο όρο 5.000 τεστ την ημέρα τον Ιούλιο αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε, δε, ότι το πρώτο 15ημερο είχαμε 494 κρούσματα κορωνοϊού αλλά μια απώλεια ζωής.
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.