Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες 17-18 Ιουλίου.
Αν και από το Μαξίμου η επικοινωνία τοποθετείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου κορυφής 17-18 Ιουλίου, που θα διεξαχθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά με το ξέσπασμα του κορονοϊού, προγενέστερες διαρροές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr, σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, το οποίο το site επικαλείται και σήμερα, στο θέμα της επικοινωνίας, αναφέρεται ότι:
“Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες επαφές κορυφής, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή την αυξανόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας. Η αρχή έγινε νωρίς χθες το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της γείτονος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Οι επόμενοι σταθμοί των διεθνών επαφών Μητσοτάκη θα είναι εξίσου ηχηροί, χωρίς να αποκλείονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με έτερους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει και τετ α τετ στο περιθώριο των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Το σενάριο αυτό, υποστηρίζεται και χρονικά, καθώς είχε προηγηθεί, χθες, η αποκάλυψη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών της μυστικής τριμερούς συνάντησης, Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, σε επίπεδο συμβούλων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η καγκελαρία και την οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle, όπου αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Γαν Χέκερ με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και την υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουράνη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Σε γραπτή του δήλωση προς την Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «επί της αρχής δεν σχολιάζουμε τις όποιες τυχόν συνομιλίες της καγκελαρίας σε υπηρεσιακό επίπεδο».
Συνεπώς, τα γεγονότα συγκλίνουν στην κατεύθυνση της συζήτησης και των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Η απουσία, όμως, οποιασδήποτε αναφοράς των ελληνοτουρκικών ή ευρωτουρκικών από την ανακοίνωση για την επικοινωνία των δύο ηγετών, εγείρει ερωτηματικά για την απόσταση που καταγράφηκε. Το χάσμα, αυτό, είχε άλλωστε διαφανεί τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όσο και από την ανακοίνωση του Βερολίνου για την Αγιά Σοφιά, ζήτημα που υποβαθμίζεται από πολιτικό σε… πολιτισμικό.
Το ζήτημα της τροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν περιλαμβάνονται, άλλωστε, στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, καθώς τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν προφορικά, αν και η σύνοδος δεν χαρακτηρίστηκε ανεπίσημη.