Ποινική δίωξη για 8 αδικήματα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού διαφάνειας και συνεπακόλουθη παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο εισηγείται με πόρισμα η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, το οποίο αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Η προανακριτική Επιτροπή καλείται να επικυρώσει το πόρισμα της πλειοψηφίας και να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής για να ορίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως το ΚΚΕ, είναι πιθανό να απέχουν από τη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, με βάση το πόρισμα – που ξεπερνά τις 400 σελίδες- ο κ. Παπαγγελόπουλος, φαίνεται πως παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για μια σειρά αδικημάτων.
Στο πόρισμα περιγράφονται και οι πράξεις πιθανών συμμετεχόντων, οι οποίοι ενδέχεται να ονοματίζονται.
Auditor’s note Στο φως των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων, η άρνηση κλήτευσης του πρώην δικαστικού και τέως υπουργού, φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται με κεντρική πολιτική απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας, κλιμάκωση της πόλωσης και αλλαγή της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας. Ως εκ τούτου το πολιτικό ρίσκο, αυξάνεται σε μια στιγμή που το γεωπολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και οι ισορροπίες οριακές.
Πολιτικά, τέτοιες μεθοδεύσεις αποτελούν συνήθως προάγγελο πρόωρων εκλογών, ή μοχλό πίεσης για μεγάλους συμβιβασμούς ή ακόμα και συμψηφισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, η ποινική δίωξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν μια προαναγγελθείσα και ως εκ τούτου προδιαγεγραμμένη διαδικασία. Το μέτωπο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας στην κατεύθυνση της υπόθεσης Novartis, στην οποία ενεπλάκησαν ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής και του δικαστικού σώματος, είχε καλλιεργήσει έδαφος για άγριο πολιτικό ρεβασνισμό.
Σε ότι αφορά στα αδικήματα, για τα οποία αναμένεται να ζητείται άσκηση δίωξης εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, θα είναι αυτά της εκβίασης, της δωροληψίας, της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης καθήκοντος, της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την Προανακριτική τα πορίσματα των αντεισαγγελέων Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη για τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους χειρισμούς τους στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ζήτησε να κληθεί ενώπιον της επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να εξεταστεί χωρίς όρκο, «δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας», ήτοι τα πορίσματα Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και το κείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ.
σύμφωνα με το πόρισμα, που παρουσιάζεται εντός ολίγου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, από τη Νέα Δημοκρατία προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:
- Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
- Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)
- Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.
- Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)
- Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)
- Δωροληψία υπαλλήλου (235)
- Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)
Yπάρχει, επίσης, ειδικό κεφάλαιο 50 σελίδων το οποίο καταλογίζει αδικήματα σε έξι μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Για την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Τζούρα και Στέλιο Μανόλη περιγράφεται το αδίκημα ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση και στους Γιάννη Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα αυτό της εγκληματικής συμμορίας.