Σε τροχιά άρδην ανατροπής του παγκόσμιου γεωοικονομικού status quo βρίσκεται η υφήλιος, καθώς μέχρι το 2024 η κατάταξη των οικονομιών θα έχει αλλάξει δραστικά εν συγκρίσει το 2008, ενώ οι αλλαγές πλέον έχουν αρχίσει να αποτυπώνεται και στην ισορροπία δυνάμεων.
Οι “ασιατικές τίγρεις” όπως αποκαλούνται οι δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής, αν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις, εν τούτοις κατάφεραν να τις υπερβούν και να αποτελούν σήμερα τις μισές από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Η εμπέδωση των ανατροπών αυτών, αποτελεί κάλεσμα για την αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών, το οποίοι οι ισχυροί θα πρέπει να αναγνωρίσουν εγκαίρως, ώστε να αποφευχθούν νέες μάχες ισχύος.
Πάντως, υπό το πρίσμα της εναλλαγής στην κλίμακα οικονομικής ισχύος θα μπορούσε να αιτιολογηθεί, έστω μερικώς, η αναθεωρητική συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η αντιπαράθεση με την Κίνα, μέτωπα που υπερτροφοδοτεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αν και ακόμα δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος και τα κατάλοιπα της κρίσης του κορονοϊού, η προοπτική ανάσχεσης της ήδη δρομολογημένης ανακατατάξης θεωρείται απίθανη. Αντιθέτως, τέτοιες κρίσεις λειτουργούν προωθητικά
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, οι ασιατικές χώρες αναμένεται να αποτελούν τις περισσότερες από τις 5 κορυφαίες χώρες στον κόσμο κατά μέγεθος ΑΕΠ το 2024, υποβαθμίζοντας τις ευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις σε χαμηλότερες τάξεις.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ήταν απότομη από τη δεκαετία του 1990, ενώ η Ινδία και η Ινδονησία εισήλθαν ακόμη πιο πρόσφατα στις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο και αναμένεται να φθάσουν στις θέσεις 3 και 5 έως το 2024. Η Ιαπωνία, μια εδραιωμένη οικονομική δύναμη, αναμένεται να παραμείνει στην 4η θέση το 2024, ενώ η Ρωσία θα φτάσει στην 6η θέση, κερδίζοντας τρεις θέσεις από το 2008!
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ευρώπη αποδυναμώνεται διπλά, καθώς αφενός έχασε τη Μεγάλη Βρετανία και αφετέρου οι ισχυρότερες οικονομίες της, υποβαθμίζονται στην κατάταξη, με την Ιταλία να βγαίνει εκτός του club των μεγάλων, τη Γαλλία να υποχωρεί στην τελευταία θέση και τη Γερμανία να υποχωρεί στην 6η θέση, από την τρίτη που κατείχε το 1992 και την τέταρτη το 2008. Ακόμα όμως και η Μεγάλη Βρετανία, που αποχώρησε από το μπλοκ, χάνει τέσσερις θέσεις από το 2008, καθώς προβλέπεται να υποχωρήσει στην 9η θέση μέχρι το 2024.
Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Ασίας είναι ένας από τους λόγους για την αλλαγή κέντρου βάρους του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ενώ η Κίνα υπήρξε η λοκομοτίβα της ανάπτυξης της αγοράς στον 21ο αιώνα μέχρι στιγμής, η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού τα προσεχή έτη, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση. Η Ινδονησία, μαζί με τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το εργατικό δυναμικό τους τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση των μέσων διαθέσιμων εισοδημάτων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ασιατικές πολυεθνικές, όπως η Huawei της Κίνας και η Tata της Ινδίας, έχουν ήδη αναδυθεί αυτόν τον αιώνα και αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή.
Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη στην Ασία έρχεται επίσης με τα δικά της προβλήματα, όπως το ταχέως διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών εισοδημάτων, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και νέων προκλήσεων για τη διακυβέρνηση και τους θεσμούς, σύμφωνα με τον FAO.