Εγγενείς αντιφάσεις περιέχουν οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού και αναγγέλλει νέα μέτρα και αυστηροποίηση του πλαισίου τήρησης υπαρχόντων, ενώ ταυτόχρονα επιμένει στο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία πτήσεων από χώρες που ακόμα βιώνουν έξαρση (αν και επιβραδυνόμενη).
Αυστηροποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, για κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλοντας απαγόρευση πανηγυριών και μαζικών εκδηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης, με το άνοιγμα πτήσεων με Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ, σταδιακά μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε ότι:
- αποφασίστηκε η επανεξέταση πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων
- εντείνονται οι έλεγχοι στις Πύλες εισόδου της χώρας, με έμφαση στον Προμαχώνα
- Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα τεστ στον Προμαχώνα. Κυρώσεις για πλαστά και παραπλανητικά τεστ.
- Ενισχύονται οι έλεγχοι για εισόδους από την Αλβανία. Εντείνονται σε Κακαβιά.
- Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τις 15 Ιουλίου και τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου.
- Εξετάζεται το άνοιγμα των συνόρων σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ όπως στις ΗΠΑ, από τις 30 Ιουλίου μόνο με αρνητικό τεστ.
Η κυβέρνηση επιμένει μεν στο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ομαλότητας και κανονικότητας στην οικονομία, ενώ επιχειρεί να ανασχέσει την εξάπλωση της πανδημίας με αυστηρότερο πλαίσιο για τους εισερχόμενους και ελέγχους τήρησης των μέτρων στο εσωτερικό. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις, στις οποίες προσανατολίζεται, όπως η αναστολή των μαζικών εκδηλώσεων (πανηγύρια, συναυλίες) δεν είναι παρά επιδερμικές, ενώ την ίδια στιγμή αίρει την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αντιφατικές, καθώς επιχειρεί να εμφυσήσει δυναμική στην οικονομία και να “σώσει” το προφίλ της αρχικής επιτυχίας στην αντιμετώπιση του πρώτου ξεσπάσματος. Η ισορροπία αυτή, όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ το πολιτικό κόστος για την επιτήρηση των μέτρων είναι μεγάλο.