Σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών εντάσεων απειλεί να μετεξελιχθεί το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συναθροίσεις που πέρασε χθες στη Βουλή, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, κλυδωνισμών, με και παράπλευρες απώλειες.
Το νομοσχέδιο ήταν ενδεχομένως το κορυφαίο πολιτικό γεγονός των ημερών, δεν είναι ωστόσο αποκομμένο από τις υπόλοιπες εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή ανοιχτά παραμένουν καίρια μέτωπα στα εθνικά θέματα, τη Δημόσια Υγεία, τα Εργασιακά, το ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.
Επί τάπητος παραμένει ο ανασχηματισμός και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αμφότερα σε επίπεδο εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να έχει προαποφασίσει “διορθωτικές κινήσεις” στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ένα, το άλλο…
Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά, δεν εστιάζεται σε αυτούς που διαφώνησαν, αλλά σε αυτούς που εξανάγκασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση.
Συνεπώς, οι όποιες εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επίκεντρο μιας νέας αρχιτεκτονικής και ισορροπίας δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε ανασύνθεση κοινωνικών χώρων, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η επαναφορά της σκανδαλολογίας, ως εργαλείο πόλωσης, με στόχο να εξαχθούν ασφαλέστερα εκλογικά συμπεράσματα, από πλευράς της κυβέρνησης, αποτέλεσε ελιγμό-παγίδα για το ΚΙΝ.ΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά, καθώς στελέχη της, λόγω της NOVARTIS και του εξαναγκασμένου κοινού μετώπου που η υπόθεση αυτή δημιουργεί με τη Νέα Δημοκρατία, βρήκαν ευκαιρία να ανταποδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά των διαχωριστικών γραμμών και η συνεπακόλουθη συμπόρευση της Φώφης Γεννηματά με την κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, παγίωσε το ρήγμα στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ.
Όπως όλα δείχνουν, το ΚΙΝ.ΑΛ βρίσκεται κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή. Η συμπόρευση με την κυβέρνηση, τη δεδομένη χρονική στιγμή και η αναμενόμενη οιονεί “ανταρσία”, που όμως δεν έφτασε σε αυτό το βαθμό, ώστε να δώσει το απαιτούμενο άλλοθι για διαγραφές, θέτουν τη Φώφη Γεννηματά μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο δίλημμα:
- Ενδεχόμενες διαγραφές θα στρέψουν το ΚΙΝ.ΑΛ σε ξεκάθαρα δεξιά κατεύθυνση, όπου θα χρειαστεί να διαγκωνιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας την κεντροαριστερά στον Αλέξη Τσίπρα
- Αν δεν διαγράψει τους διαφωνούντες, θα ανοίξει την πόρτα εσωτερικής αμφισβήτησής της, πριμοδοτώντας παράλληλα κλιμάκωση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για ενδεχόμενες μεταγραφές προβεβλημένων στελεχών, ενόψει ανασχηματισμού.
Σε αμφότερα τα σενάρια, ο πολιτικός χώρος του Κινήματος Αλλαγής πολιορκείται, σε πολιτικό χρόνο και περίοδο που η ατζέντα ετεροκαθορίζεται. Για τη λήψη αποφάσεων, σε αυτή τη φάση, η Φώφη Γεννηματά καλείται να αξιολογήσει δυνητικό το αποτέλεσμα των κοινωνικών ζυμώσεων, που προκαλούνται από την επερχόμενη βαθιά ύφεση και στο πλαίσιο της επικοινωνιακά κατευναστικής διαχείρισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ήτοι, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα πρέπει να συνδέσει το μέλλον του κόμματός της, είτε με την υπόθεση ενός νέου κύματος αριστερής ριζοσπαστικοποίησης του κεντρώου χώρου, είτε με την επιδίωξη της επανόδου στην κυβέρνηση ως έλασσον εταίρος, πριν τις εκλογές.