Στρατηγική διαρκούς πολιτικής, επικοινωνιακής και διπλωματικής εκμετάλλευσης της Αγιάς Σοφιάς ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας τροφή στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και πυγμή στο εσωτερικό και καθιστώντας σαφές διεθνώς ότι ακολουθεί ενεργή αναθεωρητική πολιτική, έναντι όλων.
Απόψε, με διάγγελμα -που σημειολογικά ξεκίνησε στις 20:53-, υπονοώντας σημειολογικά το έτος 2053, ήτοι 600 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Αγιά Σοφιά θα είναι έτοιμη για προσευχή, ως τζαμί δηλαδή, στις 24 Ιουλίου, ενώ θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμη σε άπαντες τους πιστούς ανά τον κόσμο, ως μουσείο.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι το τέμενος «θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, σε όλους τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους».
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Τwitter, Τούρκος πρόεδρος, κοινοποίησε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου το μνημείο περνάει στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρέπεται σε τζαμί.
Στην ανάρτησή του ο Ερντογάν «συνόδευσε» το προεδρικό διάταγμα με τη λεζάντα «με τις καλύτερες ευχές μου».
Hayırlı olsun. pic.twitter.com/MzP6nzn9Jc
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 10, 2020
Οι διεθνείς, μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η εσωτερική εκμετάλλευση του θέματος, φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση πολλαπλών επιδιώξεων από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη συγκυρία στο έπακρο.