Να διευρύνει το μέτωπο με την Ελλάδα και την ΕΕ επιχειρεί η Τουρκία, καθώς επιχειρεί -εκ νέου- να θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, δια στόματος του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην επικοινωνία των ηγετών των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να επιδείξει το καλό κλίμα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με την εδραιωμένη πλέον πεποίθηση των εντάσεων, εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους με απευθείας διάλογο, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία και αφού ακολούθησε μπαράζ παραβιάσεων και επανάληψη των μαξιμαλιστικών θέσεων.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκτός από εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, είναι και ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προσδίδει αυξημένο ειδικό βάρος στις δηλώσεις του. Επίσης, ο τρόπος που τοποθετείται ο Καλίν ήταν πάντα αινιγματικός, με αποτέλεσμα να επιδέχεται πολλές ερμηνείες, ανάλογα με τον όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών.
Όπως είπε:
«Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχουν μια σειρά διαφορές σε διμερή θέματα και συνεχίζονται, αλλά αυτά έχουν συζητηθεί κατά κάποιο τρόπο, διαχειριζόμενες μέσω διαπραγματεύσεων, ορισμένες επιλύθηκαν και άλλες έγιναν διαχειρίσιμες μέσω της διαδικασίας. Φυσικά η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονά μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς».
Αναφέρθηκε στη «σημαντική» υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές μπορούν να μιλήσουν απευθείας για ζητήματα όπως το Αιγαίο
«και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής».
Στη συνέχεια, ωστόσο, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αναφέροντας ότι
«έχουμε μουσουλμάνους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα».
Τόνισε:
«Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».
Από τις δηλώσεις Καλίν, όπως μεταφέρονται από τα τουρκικά και ελληνικά media, προκύπτει διάθεση να προωθηθεί θετική ατζέντα, στην οποία η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει προσθήκες αντίθετες με το αρχικό πνεύμα του διαχωρισμού, στο οποίο προσπάθησε να μυήσει τον Ζοζέπ Μπορέλ.