Με τον βομβαρδισμό της υπό ανάπτυξη τουρκικής αεροπορικής βάσης Al-Watiya από “άγνωστα” αεροσκάφη, σύμφωνα με τη GNA, να στέλνει σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για τα όρια της τουρκικής παρουσίας και στον Σάρατζ για τις προσδοκίες του από τη συμμαχία με την Άγκυρα, το σκηνικό στη Λιβύη δείχνει να βαίνει προς… σταθεροποίηση.
Μπορεί συζητήσεις να μην έχουν ξεκινήσει επισήμως και η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Αιγύπτου να έχει απορριφθεί από τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν στην κατεύθυνση ενός φορσέ συμβιβασμού, υπό την πίεση Ευρωπαίων και Ρώσων. Από τη στιγμή που η Γαλλία αποφάσισε χρησιμοποιήσει το στρατηγικό της εκτόπισμα για να περιορίσει τη διεύρυνση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού αποτυπώματος της Τουρκίας, τόσο στο NATO όσο και στην ευρύτερη περιοχή της MENA (Middle East Norrth Africa), ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης των διαπραγματεύσεων, οι -μεγάλης κλίμακας- πολεμικές επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά στο τέλος τους.
Στη συγκεκριμένη περίσταση ο ρόλος της Γαλλίας είναι διττός, καθώς δεν διαθέτει μόνο ικανό στρατηγικό εκτόπισμα για να ανακόψει την Τουρκία, αλλά τη δυνατότητα και ικανότητα να υπονομεύσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, καθώς η Ευρώπη αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της.
Από την άλλη πλευρά, Ρωσία και Αίγυπτος έχουν χαλιναγωγίσει τον Χάφταρ, οι “μετοχές” του οποίου έχουν πληγεί και πλέον φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχήμα μεταφοράς εξουσιών προς το πολιτικό -και αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ- Κοινοβούλιο, υπό την προεδρία του Αλ Σάλεχ, με τον οποίο προσφάτως συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό, την έκταση και επιτυχία του, το βασικό μήνυμα είναι πολιτικο-διπλωματικό, και δείχνει στον Ταγίπ Ερντογάν τις κόκκινες γραμμές. Αυτό συνέβη και στο NATO, όπου η Γαλλία, όπως είπε ο Εμάνουελ Μακρόν στην Άγκελα Μέρκελ, έφτασε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, με τουρκικά πλοία.
Το στρατηγικό σκέλος
Σύμφωνα με ανακοίνωση του LNA βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Su-24M, τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Al-Jufra έπληξαν στόχους στην υπο ενεργοποίηση αεροπορική βάση Al-Watiya η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του GNA και της Τουρκικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, για την προστασία των εγκαταστάσεων τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, υπό τις ευλογίες του γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, τουρκικά αντιαεροπορικάσ συστήματα τύπου MIM-23 HAWK-XXI.
Η αεροπορική επιδρομή όμως, δεν καταγράφηκε στα ραντάρ και έτσι τα συστήματα δεν ενεργοποιήθηκαν, εγείροντας ερωτηματικά και ανησυχία στην Άγκυρα για την αποτελεσματικότητα και τη… λειτουργικότητα του συστήματος.
Στιγμιότυπο από αραβόφωνα πρακτορεία ειδήσεων που περιγράφεται ότι είναι από τον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια #Libya κατά τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας. Τουρκικά αντιεροπορικά συγκροτήματα φέρεται να καταστράφηκαν. pic.twitter.com/SnQp6jRy9P
— Antiwar (@AntiwarRawitna) July 5, 2020
Τα σενάρια είναι πολλά και φτάνουν ακόμα και στο διεθνώς συντονισμένο χειρουργικό πλήγμα.
Η Άγκυρα έχει τώρα την επιλογή είτε να αποδεχθεί μια στρατιωτική ήττα και να αναδιπλωθεί, είτε να τη δει πολιτικά και να αυτοπεριοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι νεο-οθομανικές φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ώρα, “μπαίνουν στον πάγο”.
Η έκταση της αντιπαράθεσης και η ενεργός εμπλοκή τρίτων χωρών, από τη Γαλλία και την Τουρκία, μέχρι το Ισραήλ, τη Ρωσία και τα ΗΑΕ, δείχνουν ότι τα περιθώρια περαιτέρω στρατιωτικοποίησης, χωρίς μεγάλες απώλειες, έχουν εξαντληθεί.