Οι Συντηρητικοί κέρδισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τις εκλογές στην Κροατία, αλλά δεν έπιασαν το στόχο της αυτοδυναμίας και τώρα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που έχει διαβεί το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα κινείται στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος και ενώ αντιμετωπίζει -όπως και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ- εξάρσεις νεο-φασισμού και μάλιστα με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα.
Οι κάλπες στην Κροατία εκτός από τον νικητή, τον Αντρέι Πλένκοβις, ανέδειξαν και ηττημένους: τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εισέρχονται τώρα σε διαδικασία ανασυγκρότησης, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο.
Η νέα κυβέρνηση, συνεργασίας, υπό την ηγεσία των Συντηρητικών του Πλένκοβιτς καλείται να ανατάξει την οικονομία της Κροατίας, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς βγήκε ενισχυμένος από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, παρά τα προγνωστικά που έβλεπαν ντέρμπι με τους Σοσιαλδημοκράτες του Νταβόρ Μπέρναρντιτς. Ο Κροάτης πρωθυπουργός κατάφερνε να πείσει τους ψηφοφόρους του να μην αλλάξουν πολιτική στέγη και να μείνουν πιστοί σε ένα κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.
Μέχρι και 10% η ύφεση
Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ύφεση στη χώρα θα αγγίξει το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών. Ο νικητής των εκλογών θα αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα το φθινόπωρο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Το ισχυρό εκλογικό χαρτί του Αντρέι Πλένκοβιτς ήταν η καλή διαχείριση της κορονοκρίσης. Η Κροατία χειρίστηκε σχετικά καλά την επιδημία με 110 νεκρούς και γύρω στα 3.000 κρούσματα μέχρι τώρα και απέφυγε εικόνες τύπου Ιταλίας. Αλλά τελευταία τα κρούσματα ανεβαίνουν και πάλι επικίνδυνα, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό. Είναι κάτι που ο 50χρονος Πλένκοβιτς, βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πολιτικής και με χρήσιμες φιλίες στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Όχι όμως μόνο με το δικό του κόμμα. Θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, γιατί οι έδρες που συγκεντρώνει δεν επαρκούν για να κυβερνήσει μόνος του. Πιθανοί εταίροι οι οκτώ βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες στη χώρα. Αν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ο Πλένκοβιτς δεν θα χρειαστεί τη στήριξη του εθνικιστή λαϊκού τραγουδιστή Μίρολσλαβ Σκόκο, που κατέλαβε την τρίτη θέση. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDR) του Νταβόρ Μπέρναρντιτς είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με σοκ.