Εκτός της “ασφαλούς λίστας” βρίσκονται πλέον οι Σέρβοι, καθώς η έξαρση κρουσμάτων στο Βελιγράδι και το συνεπακόλουθο lockdown, σε συνδυασμό με το ρυθμό εισόδου στην Ελλάδα, τουριστών από τη χώρα, ανάγκασε την επιτροπή επιδημιολόγων να εισηγηθούν την απαγόρευση εισόδου, αν και αρχικά η Σερβία είχε περιληφθεί στις χώρες με τις οποίες επανεκκινεί ο τουρισμός.
Οπως αναφέρει στη δήλωσή της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη:
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καλώντας τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν, όπως ανέφερε.
Την Παρασκευή η σερβική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Βελιγράδι, επιβάλλοντας μέτρα καραντίνας, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων.
Στην πόλη εδώ και δύο ημέρες απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα.
Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερις πόλεις βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για το Κραγκούγεβατς, το Βράνιε, το Νόβι Πάζαρ και την πόλη Τούτιν.
Βέβαια, τέτοιες εξελίξεις έχουν γεωοικονομικές προεκτάσεις, καθώς οι Σέρβοι δεν απορρίπτονται ούτε από τη Βουλγαρία, ούτε από την Τουρκία, περιοχές που αναμένεται να απορροφήσουν τον όγκο τουριστών που κατευθύνονταν προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι ταξιδεύουν -σε με γάλο βαθμό- με αυτοκίνητα και τροχόσπιτα.
Επίσης, σημαντικές αναμένονται οι επιπτώσεις στην οικονομία της Βορείου Ελλάδας, όπου Σέρβοι, Βούλγαροι και Βόρειομακεδόνες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των τουριστών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει απώλεια τουριστών εξαιτίας των λιστών δυσμένειας που έχει κυκλοφορήσει η Ρωσική Εκκλησία, σε απάντηση για την αναγνώριση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, μετά από τη χορήγηση του σχετικού τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.